ΕΠΙΣΤΟΛΗ Θέμα: «Αποκατάσταση οδοστρώματος στο τμήμα Μεμί – Φουμαριστή του δρόμου Κορώνη – Βασιλίτσι»

0 σχόλια


Προς τον
Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας
κ. Χρήστο Μαλαπάνη

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,
Ασφαλώς γνωρίζετε ότι στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας είχα ζητήσει τη αποκατάσταση της βατότητας του οδοστρώματος στο τμήμα από το Μεμί (από το Γήπεδο) μέχρι την ταβέρνα Φουμαριστή του δρόμου Βασιλίτσι – Κορώνη.
Επειδή δεν έγινε τίποτα, σας θέτω σήμερα το ζήτημα και σας ενημερώνω ότι το οδόστρωμα είναι άθλιο, σπάνε κυριολεκτικά τα αυτοκίνητα των διερχομένων οδηγών και επιβάλλεται μέσω της εργολαβίας συντήρησης των δρόμων που υπάρχει από τη θητεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να δώσετε άμεσα εντολή, ώστε μόλις ο καιρός το επιτρέψει να υπάρξει αποκατάσταση του οδοστρώματος στο συγκεκριμένο τμήμα.


31/1/2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ Ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων στο Δερβένι και στο Καλαμάτα – Σπάρτη

0 σχόλια


Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Περιφερειάρχη,
1) Το τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα θα αργήσει να παραδοθεί, παρ’ ότι κ. Περιφερειάρχη βιαστήκατε, όταν άνοιξα το ζήτημα, να πείτε ότι όλα βαίνουν καλώς. Το οδόστρωμα στο Δερβένι και συγκεκριμένα από 50 έως 52,5 χλμ. είναι άθλιο και επικίνδυνο και πρέπει να υπάρξει άμεσα παρέμβαση για βελτίωση της βατότητάς του. Σας ενημερώνω ότι στις 13/12/2010 είχα στείλει επιστολή στον κ. Χατζημιχάλη, στην οποία τόνιζα την ανάγκη άμεσης παρέμβασης. Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα.  Επίσης το ίδιο  πρόβλημα  υπάρχει  και στα  Τσουκαλέικα.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

0 σχόλια



Επίσκεψη στο Δήμο Ευρώτα πραγματοποίησε ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος, για να συζητήσει με τους πολίτες και τους φορείς τα δύο οξυμμένα ζητήματα στα οποία είχε αναφερθεί στις 20 και 23 Ιανουαρίου, το θέμα της ρύπανσης του Ευρώτα και τα προβλήματα των εσπεριδοκαλλιεργητών.

Α) Ρύπανση και μέλλον του Ευρώτα
Ο Θανάσης Πετράκος είδε από κοντά το πρόβλημα της ρύπανσης του Ευρώτα και συναντήθηκε στο Δημαρχείο του Ευρώτα με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Σκάλας και τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Έλους, Λέιμονα και Περιστερίου, με τους οποίους συζήτησε αναλυτικά για το πρόβλημα της ρύπανσης του ποταμού, αλλά και τη μεγάλη σημασία που έχει ο Ευρώτας στην ανάπτυξη της Λακωνίας.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

0 σχόλια


Σας προσκαλούμε τη Δευτέρα 31/1/2011, στις 5 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Φαραί Παλάς» στην συνέντευξη Τύπου που θα δώσει ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημήτρης Βίτσας, με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις  και οι θέσεις του ΣΥΝ».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

0 σχόλια


ΔΗΛΩΣΗ
Περιφερειακή πολιτική ή Δημόσιες Σχέσεις;

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κύριος Πέτρος Τατούλης συνεχίζοντας την προσφιλή του τακτική των δημοσίων σχέσεων προσκαλεί «όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Πελοποννήσου στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης στην πρώτη ανοιχτή διαβούλευση για τον τουρισμό στην Πελοπόννησο».
Για δεύτερη φορά ο κ. Τατούλης, στα πλαίσια της προσωπικής πολιτικής των δημοσίων σχέσεων και της, όπως προκύπτει από τις πράξεις του, αντίληψής του «η Περιφέρεια είμαι εγώ» ταλαιπωρεί τσάμπα τους πολίτες να μαζευτούν να πουν τα ίδια πράγματα που έχουν πει σε πάρα πολλές διαβουλεύσεις και συσκέψεις, η εξουσία να κάνει ότι τους ακούει και στην πράξη να μη λαμβάνει τίποτα υπ’ όψιν της.

Απαράδεκτη καθυστέρηση δεκαετιών, με ευθύνη των κυβερνήσεων, για την κατασκευή του δρόμου Ριζόμυλου-Κορώνης

0 σχόλια


ΕΡΩΤΗΣΗ
25.01.2011
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
-        Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
-        Οικονομικών 

Θέμα:  Απαράδεκτη καθυστέρηση δεκαετιών, με ευθύνη των κυβερνήσεων, για την κατασκευή του δρόμου Ριζόμυλου-Κορώνης!

Σημαντικότατο τμήμα του περιφερειακού δακτυλίου του Νομού Μεσσηνίας αποτελεί ο δρόμος Ριζόμυλου-Κορώνης, ο οποίος παρά τις διαχρονικές εξαγγελίες των κυβερνήσεων δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί! Κι αυτό γιατί σε δύο από τα τρία τμήματά του δεν έχει ολοκληρωθεί η τεχνική μελέτη ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, ενώ το ένα τμήμα στο οποίο το σύνολο των μελετών έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει ακόμα ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης-δημοπράτησης.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών και αυτοδιοικητικών στελεχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε ό,τι αφορά το δρόμο Ριζόμυλου-Κορώνης, η κατάσταση έχει ως εξής:
Ο δρόμος Ριζόμυλου-Κορώνης χωρίζεται σε τρία μέρη:

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

0 σχόλια


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
(24 - 1 - 2011)

  • ΓΙΑ ΤΡΙΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ
  • ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΝΕΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ
ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΙΣ 6 ΦΛΕΒΑΡΗ

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Ιανουαρίου στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας η Σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Πελοποννήσου αγώνα ενάντια στα διόδια.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν αρκετοί πολίτες και οι κάτωθι φορείς: Τα Εργατικά Κέντρα Αρκαδίας, Καλαμάτας, Λουτρακίου, ο Δήμαρχος Νεμέας, η Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου, η Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στο Μωριά, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας, η Μαντινειακή Συμπολιτεία, η Κίνηση Συντονισμού Πολιτών Πελοποννήσου, η Ανοικτή Συνέλευση Καλαμάτας, η Εναλλακτική Κοινότητα Τρίπολης, η Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Καστορίου, το Σωματείο Ορυχείων - Σταθμών ΔΕΗ Μεγ/λης, ο «Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Εκμεταλευτών Φορτηγών Δ.Χ Αρκαδίας, κ.λ.π όπως επίσης και εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Συντονιστικού κατά των διοδίων μαζί με Νομικούς.
Μετά από γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση στην Σύσκεψη ορίστηκαν οι στόχοι και ο προγραμματισμός δράσης του κινήματος.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΆΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΤΑ

0 σχόλια


Κύριε Περιφερειάρχη
Κυρία Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας

       Για μια ακόμη χρονιά σημειώνεται οικολογική καταστροφή στον Ευρώτα. Για μια ακόμη φορά εμφανίζονται νεκρά ψάρια. Οι άνθρωποι της περιοχής που γνωρίζουν  τονίζουν ότι η βασική αιτία είναι τα απόβλητα των ελαιοτριβείων τα οποία πέφτουν ανεξέλεγκτα χωρίς εξουδετέρωση έτσι όπως ορίζει η νομοθεσία.

Η κυβέρνηση καταστρέφει τη δημόσια Περιουσία 200εκ. ευρω του ΟΣΕ στην Καλαμάτα

0 σχόλια


Το κλείσιμο του Πελοποννησιακού Σιδηροδρόμου εκ μέρους της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου είναι γεγονός και έγινε με την τακτική του "ώριμου φρούτου" μετά από πολυετείς προσπάθειες απαξίωσης και εκδίωξης των επιβατών με πολλούς τρόπους.
Χρόνια κατασυκοφαντούσαν τους εργαζόμενους με τη βοήθεια αρκετών ΜΜΕ, χρησιμοποιώντας πλασματικά και ψευδέστατα στοιχεία περί κόστους λειτουργίας, πληροτήτων αμαξοστοιχιών και εισπράξεων και με τη σφραγίδα τυχάρπαστων Εταιριών Συμβούλων που ουδεμία σχέση είχαν με τη Συγκοινωνιολογία.
Το όφελος του κλεισίματος της σιδηροδρομικής γραμμής και του δημόσιου σιδηρόδρομου, θα καρπωθούν τώρα οι ανταγωνιστές του, οι ιδιωτικές μεταφορικές εταιρίες και οι ιδιωτικοί αυτοκινητόδρομοι.

ΑΙΤΗΣΗ ΑΙΡΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΓΙΑ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΠΕΣΔΑ

0 σχόλια



Προς
τον Περιφερειάρχη Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη
Κοινοποίηση : Πρόεδρο και μέλη Περιφερειακού Συμβουλίου

Θέμα : Διαχείριση στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου – αναθεωρημένο/επικαιροποιημένο ΠΕΣΔΑ. Πραγματοποίηση Ημερίδων εκ μέρους της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με αντικείμενο : Ενημέρωση – Διαβούλευση με τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, με τους πολίτες και τους φορείς τους

Α Ι Τ Η Σ Η – Π Ρ Ο Τ Α Σ Η

Αξιότιμε κύριε Τατούλη,
Σας ευχόμαστε κατ΄αρχή Καλή Χρονιά και κάθε Επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.                                                     

Να μην πληρώσουν οι αγρότες την πράσινη εξαπάτηση με τα φωτοβολταϊκά

0 σχόλια



ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ
  
Κύριε Περιφερειάρχη,
Ασφαλώς γνωρίζετε ότι εκατοντάδες αγρότες και στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στους νομούς Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας ανησυχούν πολύ διότι κινδυνεύουν να μην εγκριθούν οι πλήρεις επενδυτικοί φάκελοι για τα φωτοβολταϊκά, που έχουν καταθέσει και ενώ ήδη έχουν προκαταβάλει ποσά που ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ.
Αιτία γι’ αυτή την αρνητική εξέλιξη είναι η παντελής έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού από πλευράς της πολιτείας (ΥΠΕΚΑ, ΔΕΗ, ΔΕΣΜΗΕ, ΥΠΑΑΤ, κ.λπ.) σε ό,τι αφορά την ομαλή υλοποίηση της προτεραιότητας που θέτει ο νόμος 3851/2010. Η κυβέρνηση επαγγέλθηκε διέξοδο στον δοκιμαζόμενο αγροτικό κόσμο μέσω της εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών (έως 100 KW) χωρίς να έχει διασφαλίσει την ένταξη όλων των ενδιαφερομένων αγροτών.

ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ

0 σχόλια


Η παράταξή μας στη σύσκεψη της Περιφέρειας που έγινε προ ημερών στην Τρίπολη ανέδειξε με ένταση τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τη φετινή χρονιά οι εσπεριδοκαλλιεργητές με συνέπεια να έχει καταρρεύσει το εισόδημά τους.
Καταγγείλαμε τις εξευτελιστικές τιμές που παίρνουν οι παραγωγοί, την έλλειψη των ελεγκτικών μηχανισμών και την εφαρμογή των εναρμονισμένων πρακτικών από τους βιομηχάνους χυμών εις βάρος των παραγωγών.

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

0 σχόλια


Δ Η Λ Ω Σ Η

Το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» του κ. Τατούλη να εκδώσει απαγορευτική απόφαση να μην έχουν γραφεία οι παρατάξεις στις περιφερειακές ενότητες που έχουν εκπροσώπηση επιβεβαιώνει την αντιδημοκρατική του νοοτροπία αλλά έρχεται και σε αντίθεση με το πνεύμα του «Καλλικράτη» ο οποίος αναφέρει σαφώς ότι στις μειοψηφίες πρέπει να δοθούν όλες οι δυνατότητες ώστε να μπορούν να ασκούν το ρόλο τους.

Δήλωση για την απάτη στο ελαιόλαδο

0 σχόλια

Η παράνομη τυποποίηση και διακίνηση ελαιολάδου από την εταιρεία «ΚΟΡΕ ΑΕ», που αποκαλύφθηκε σε Σ/Μ στην Καλαμάτα μετά από ελέγχους των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και εν αναμονή των αναλύσεων από το Γενικό Χημείο του Κράτους για να διαπιστωθεί τι ακριβώς λάδι περιείχε η συγκεκριμένη συσκευασία της εταιρείας αυτής η οποία και κατά το παρελθόν έχει εμπλακεί σε διατροφικά σκάνδαλα, επιβάλλει την άμεση και συνεχή ενεργοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών σε όλη την Περιφέρεια.
Εκτιμούμε πως η απάτη από την συγκεκριμένη εταιρεία δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε Σ/Μ στην Καλαμάτα, αλλά αφορά όλη την Περιφέρεια και όλη τη χώρα.
Καλούμε τον Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη να δώσει άμεση εντολή να γίνονται συνεχής και αυστηροί έλεγχοι για να αποκαλυφθεί η έκταση της απάτης αυτής, αλλά και για να προληφθούν και άλλες ώστε να προστατεύονται  και οι αγρότες και οι καταναλωτές.
Πέραν των συστηματικών και αυστηρών ελέγχων αυτό που επιβάλλεται είναι επιτέλους να εφαρμοστεί η ιχνηλασιμότητα από το χωράφι μέχρι το ράφι, γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική προστασία. Είναι ευθύνη του κ. Περιφερειάρχη να προωθήσει το θέμα αυτό.

Τέλος, χαιρετίζουμε την κινητοποίηση – διαμαρτυρία που διοργανώνει το Σάββατο το απόγευμα έξω από το Σ/Μ «Καρφούρ Μαρινόπουλος» στην οδό Αρτέμιδος στην Καλαμάτα, οι αγροτικοί σύλλογοι Γαργαλιάνων, Χώρας και Λευκοχώρας.

Καλαμάτα 20 Ιανουαρίου 2011


Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Ο κ. Τατούλης οδηγεί το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε απαξίωση

0 σχόλια

Ο κ. Τατούλης και η περί αυτόν ηγετική ομάδα ευτελίζουν και υπονομεύουν το Περιφερειακό Συμβούλιο και γενικότερα τον νέο θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και αν δεν αλλάξουν ριζικά αντίληψη, τον οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη απαξίωση.
Οι αιτίες για την άσχημη κατεύθυνση που έχουν πάρει τα πράγματα, βρίσκονται στην αλαζονεία της εξουσίας που επιδείχνει ο κ. Τατούλης,στη μεωμενη δημοκρατικη αντιληψη που επιδεικνυουν ,στις αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις του «Καλλικράτη», αλλά και στην προχειρότητα και την έλλειψη σοβαρότητας, με την οποία αντιμετωπίζουν τα θέματα και ο κ. Τατούλης και η περί αυτόν ηγετική ομάδα.
Τα αποτελέσματα των πρώτων συνεδριάσεων του Π.Σ. είναι γνωστά και επιβεβαιώνουν τις κρίσεις μας.
Ο κ. Περιφερειάρχης και η ηγετική ομάδα οφείλουν να αντιληφθούν ότι βασική δημοκρατική αρχή είναι η αναγνώριση του ρόλου των μειοψηφιών εκ μέρους της πλειοψηφίας.
Αυτό σημαίνει ουσιαστική διαβούλευση του Περιφερειάρχη με τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας πριν την εισαγωγή στο Π.Σ. σοβαρών θεμάτων.
Επίσης οφείλουν να κατανοήσουν και να παραδεχτούν όλοι ότι ο «Καλλικράτης» έχει πολλές υπέρ το δέον αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις. Μία βασική τέτοια ρύθμιση είναι ότι ενώ η πλειοψηφία έχει το 60% του σώματος και οι μειοψηφίες το 40%, στην Οικονομική Επιτροπή ο νόμος δίνει στην πλειοψηφία το 67% και περιορίζει τις μειοψηφίες στο 33%, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκπροσωπηθούν όλοι.
Προτείναμε δημοκρατική διέξοδο για τις υπόλοιπες δύο επιτροπές (5 μέλη η πλειοψηφία και 4 οι μειοψηφίες ή 6 η πλειοψηφία και 5 οι μειοψηφίες), διαβλέποντας ότι δημιουργούνται κίνδυνοι αδιεξόδου. Ο κ. Τατούλης και η πλειοψηφία με την αλαζονεία της εξουσίας αρνήθηκαν να αντιληφθούν το αυτονόητο, να αποκατασταθεί η αρχή του 60-40 στο σύνολο των επιτροπών. Αποτέλεσμα, πάλι αδιέξοδο.
Την πρότασή μας θα την επαναφέρουμε και οφείλουν να αντιληφθούν ότι μόνο η εφαρμογή της κοινής λογικής που προτείνουμε ξεμπλοκάρει τα πράγματα.
Εμείς, παρά τη ριζική μας διαφωνία με το συγκεκριμένο νόμο, επειδή είμαστε οι πρώτοι που αγωνιζόμαστε για αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, θέλουμε ο νέος θεσμός να παίξει θετικό ρόλο στην προοδο του τόπου, στη διεύρυνση της δημοκρατίας και στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του εργαζόμενου λαού.
Γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι θλιβερό να αρχίζει να απαξιώνεται ο νέος θεσμός, πριν ακόμη κάνει τα πρώτα του βήματα. Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον κ. Τατούλη και την περί αυτόν ηγετική του ομάδα.
Με την παρέμβασή μας αυτή κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και τους καλούμε να αλλάξουν ριζικά τακτική και να αντιληφθούν ότι μόνο η δημοκρατία και η επικρατηση της κοινης λογικης δίνει λύση στα αδιέξοδα. Διαφορετικά ο θεσμός θα απαξιωθεί τάχιστα. Είναι τραγικό το Π.Σ. να έχει συνεδριάσει δυο φορές και να έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο επειδή η πλειοψηφία αρνείται το αυτονόητο.
Τέλος, θεωρούμε απαράδεκτο να μην έχει συζητηθεί κανένα θέμα που απασχολεί την αυτοδιοίκηση και τους πολίτες της Πελοποννήσου. Εμείς θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε στα προβλήματα, καλώντας τον κ. Περιφερειάρχη να ασχοληθεί με τα φλέγοντα θέματα τα οποία είναι πάρα πολλά.

19/1/2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

«Άνθρακες ο θησαυρός», ο περίφημος αναπτυξιακός νόμος

0 σχόλια

ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,
    Σας στέλνουμε την ανακοίνωση της παράταξής μας για τον αναπτυξιακό νόμο που θα αρχίσει να συζητείται από αύριο στην ολομέλεια της Βουλής.
   Επειδή κατά τη γνώμη μας το θέμα είναι σοβαρό και επείγον και δεν υπάρχουν περιθώρια να συζητηθεί στο Π.Σ. με δεδομένα τα θέματα της σημερινής του συνεδρίασης, σας ζητάμε να κάνετε παρέμβαση στα συναρμόδια υπουργεία και να απαιτήσετε ριζικές τροποποιήσεις του συγκεκριμένου νόμου.
   Σας επισυνάπτουμε τις θέσεις και τις προτάσεις της παράταξής μας.

17/1/2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

 «Άνθρακες ο θησαυρός», ο περίφημος αναπτυξιακός νόμος

Ο νέος πολυδιαφημιζόμενος αναπτυξιακός νόμος που θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής αυτή την εβδομάδα δεν έχει όραμα ούτε ενδιάμεσους στόχους. Ικανοποιεί κυρίως τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών για να μπορέσουν αφ’ ενός να απαντήσουν στις δυσκολίες αναπαραγωγής του κεφαλαίου αφ’ ετέρου να συντηρήσουν ή να αυξήσουν τα κέρδη τους. Συγκεκριμένα:
  1. Δεν έχει αναπτυξιακή στόχευση. Οι διατιθέμενοι πόροι δεν βοηθούν τις μικρές επιχειρήσεις, τους συνεταιρισμούς και τα συνεργατικά σχήματα για να επιβιώσουν από τα καρτέλ. Δεν στηρίζει ουσιαστικά τη μεταποίηση, δεν βάζει ιεραρχήσεις και  προτεραιότητες, ποιους κλάδους προωθεί.
  2. Δεν υπηρετεί την περιφερειακή ανάπτυξη, αφού δεν προωθούνται υποδομές στην περιφέρεια, ώστε να καθίστανται ελκυστικές οι επενδύσεις στην περιφέρεια και δεν έχει αντικίνητρα για την Αττική.
  3. Δεν δίνει την δυνατότητα στις νεοσύστατες Περιφερειακές αυτοδιοικήσεις να έχουν λόγο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό των περιοχών τους, παρόλο που είναι οι κατεξοχήν αρμόδιοι φορείς να αποφασίζουν πού πρέπει να κατευθυνθούν οι πόροι για την μεσομακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους.
  4. Αποκλείει το σύνολο σχεδόν των  μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μολονότι αυτές  αποτελούν την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης της κάθε περιοχής, διότι διαμορφώνει το ελάχιστο ύψος επένδυσης στα 200.000 €.
  5. Δεν προάγει την απασχόληση. Ο στόχος της απασχόλησης δεν μπαίνει σαν προϋπόθεση της όποιας ενίσχυσης όπως συνέβαινε στον παλαιότερο νόμο (Ν. 2601/98) απλώς «τσουβαλιάζεται» με άλλα κριτήρια.
  6. Δεν έχει κλαδικό προσανατολισμό με βάση τα χαρακτηριστικά της χώρας και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα ένας σημαντικός τομέας είναι η αγροτική παραγωγή και η μεταποίηση στον αγροτικό τομέα.
  7. Ενισχύει τους ιδιώτες στην ενέργεια και όχι τους δημόσιους φορείς, ώστε να προωθηθούν γρηγορότερα οι ΑΠΕ (π.χ. από τη ΔΕΗ) ή το φυσικό αέριο στη διανομή.
  8. Λόγω έλλειψης κονδυλίων στοχεύει σε φορολογικές απαλλαγές, οι οποίες θα είχαν νόημα σε μια άλλη ήδη ανεπτυγμένη χώρα, όπου οι επιχειρήσεις θα δημιουργούσαν κέρδη. Ευνοημένοι από αυτή τη ρύθμιση είναι μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις με υψηλή κερδοφορία, ακόμη και συνθήκες κρίσης.
  9. Δε λαμβάνει υπόψη το νέο περιβάλλον ύφεσης το οποίο έχει δημιουργηθεί, περιλαμβάνοντας ρυθμίσεις που είναι όχι μόνο αντί – αναπτυξιακές αλλά και ανεφάρμοστες.
Συμπερασματικά, για άλλη μια φορά ψηφίζεται ένας «αναπτυξιακός» νόμος ο οποίος καμία σχέση δεν έχει με την πολυπόθητη ανάπτυξη.
Καλούμε τον αιρετό περιφερειάρχη και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση συνολικά να παρέμβει και να προτείνει:
  1. Να κληθούν οι αιρετοί περιφερειάρχες και να συζητήσουν με τους υπουργούς Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
  2. Να ζητήσει:
    α) να αποσυρθούν όλοι οι περιορισμοί από παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας,

    β) να διεκδικήσει το δικαίωμά της να κατευθύνει εκείνη τους διαθέσιμους κάθε φορά πόρους του ΠΔΕ σε επενδύσεις που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη, μέσω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του κάθε τόπου,

    γ) να διεκδικήσει την αύξηση των κονδυλίων και όχι την επιβολή περικοπών σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του μνημονίου που σε τελευταία ανάλυση πλήττουν κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και όχι τους έχοντες και κατέχοντες,

    δ) τροποποίηση του ελάχιστου ποσού επενδυομένων κεφαλαίων. Ελάχιστο ύψος επένδυσης. Με τη σημερινή ρύθμιση όλοι οι μικροί μένουν έξω,

    ε) εξειδίκευση των αναπτυξιακών κινήτρων στον επενδυτικό νόμο. Υποχώρηση των ρυπογόνων βιομηχανιών. Αντικίνητρα.

    στ) να διεκδικήσει το δικαίωμα να παρεμβαίνει με προτάσεις στη διαμόρφωση του νόμου με ουσιαστική αναπτυξιακή στόχευση,

    ζ) να διαμορφώσει και να εφαρμόσει μια αναπτυξιακή στρατηγική, γιατί η ανάπτυξη είναι ένας δρόμος που περνά μέσα από την αυτοδιοίκηση.
Συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου πιστεύουμε ότι έχει τις προϋποθέσεις για μια άλλη ποιοτική γεωργία και την ανάπτυξη της βιοτεχνίας – βιομηχανίας Τροφίμων.
Γι’ αυτό πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής και να στηριχτούν οι επενδυτικές προσπάθειες στον τομέα των Τροφίμων. Μικρές – ευέλικτες και προσαρμοσμένες βιομηχανίες υψηλών προδιαγραφών είναι δυνατόν:
  • Να απορροφήσουν την ντόπια παραγωγή.
  • Να δημιουργήσουν ποιοτικά τρόφιμα.
  • Να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
  • Να προκαλέσουν προστιθέμενες αξίες».

Όχι στην κατάργηση και συγχώνευση των σχολικών μονάδων που μεθοδεύει η κυβέρνηση και η τρόικα

0 σχόλια

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος παραβρέθηκε στην διαμαρτυρία που έκανε η Α΄ και Β΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο λουκέτο που ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση στα σχολεία της περιφέρειας, στον προϊστάμενο της Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Κώστα Βασιλόπουλο. Μετά την κινητοποίηση των εκπαιδευτικών ο Θανάσης Πετράκος δήλωσε: « Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή στην Περιφέρεια βάζοντας λουκέτο στα σχολεία με λιγότερους από 130 μαθητές και δημιουργώντας το μητροπολιτικό σχολείο. Δεκάδες κωμοπόλεις της Πελοποννήσου θα δουν τα σχολεία στις περιοχές τους να κλείνουν. Η πολιτική αυτή που μεθοδεύει το Υπουργείο Παιδείας οδηγεί στην πλήρη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Το Υπουργειο Παιδειας με τις έννοιες “αναδιοργάνωση”, “εξορθολογισμό” και “αναβάθμιση” δεν εννοεί τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από την περαιτέρω περιστολή των δαπανών για την Παιδεία και, κυρίως, την αμφισβήτηση του δημόσιου χαρακτήρα βασικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών και λειτουργιών του.
Το πέρασμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιοτήτων και ευθυνών της κεντρικής Πολιτείας, χωρίς τους απαραίτητους πόρους σε συνάρτηση με το ποσοστό των δαπανών για την παιδεία, που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2011 - μόλις στο 2,75% για το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα και των τριών βαθμίδων- είναι δηλωτικό των προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΠΔΒΜΘ και της κυβέρνησης.
Το υπουργείο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από τη δραστική μείωση των κονδυλίων, των διορισμών και των προσλήψεων τη χρονιά 2011-2012, προσανατολίζεται να προχωρήσει σε εκτεταμένες συγχωνεύσεις.
Τίποτα από τα παραπάνω και πρωτίστως καμία περικοπή λογιστικού τύπου δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον εκπαιδευτικό κόσμο.
Μπροστά σε αυτές τις επιδιώξεις, η απάντησή δεν μπορεί να είναι άλλη από τον καθολικό, ενωτικό και συντονισμένο αγώνα. Δεν μπορεί να είναι άλλη από το δυνάμωμα του μαχητικού και μαζικού εκπαιδευτικού κινήματος, που θα προβάλλει και θα διεκδικεί αγωνιστικά, την επίλυση των μικρών και των μεγάλων προβλημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης.
Η Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου στέκεται αλληλέγγυα στα αιτήματα του εκπαιδευτικού κόσμου και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ανατροπής των σχεδιασμών της Κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της Ε.Ε, καθώς και τη διεκδίκηση μιας εκπαίδευσης δημόσιας και δωρεάν, ποιοτικά αναβαθμισμένης, σύγχρονης, για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

15 Ιανουαρίου 2011

Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Νέα ληστρική αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ για τους αγρότες

0 σχόλια

Οι Έλληνες αγρότες λόγω της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης, είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται το 2010 σε σχέση με το 2009 κατά 4,5%, όταν την ίδια χρονιά στις 21 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. αυξήθηκε το αγροτικό εισόδημα. Και ενώ αυτή είναι η κατάσταση, η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ προχωράνε σε αύξηση των τιμολογίων κατά 8%.
Η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει το κόστος παραγωγής και θα συμβάλει σε περαιτέρω μείωση του εισοδήματος των αγροτών. Τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης και οι φιέστες για το αγροτικό εισόδημα αποδεικνύονται για μια ακόμη φορά κοροϊδία.
Καλούμε τον αιρετό περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Τατούλη να παρέμβει προς την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ και να ζητήσει να ανακληθεί η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ για τους αγρότες.
Καλή η διαβούλευση για το αγροτικό ζήτημα, κ. περιφερειάρχη, αλλά οι αγρότες βιώνουν επείγοντα και άμεσα προβλήματα και οφείλετε να παρέμβετε.

15-1-2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Δήλωση για Ρέππα

0 σχόλια

Ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων ο «Πελοποννησιάρχης» κ. Ρέππας έχοντας αναλάβει το έργο να διαλύσει και να ξεπουλήσει τον σιδηρόδρομο είναι γνωστό ότι έχει αρνηθεί από τον Ιούνιο να απαντήσει στο αίτημα να δεχθεί την «Παμπελοποννησιακή Επιτροπή Αγώνα για τη Σωτηρία του Σιδηροδρόμου». Χθες όμως ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Αποτελεί μεγάλη πρόκληση το απαράδεκτο γεγονός με εντολή του, προφανώς, να «εξαφανίζονται» οι υπάλληλοι του πολιτικού του γραφείου για να μην παραλάβουν το ψήφισμα της χθεσινής συγκέντρωσης που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας και οι σιδηροδρομικοί της Αρκαδίας διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο, την διάλυση του ΟΣΕ και των εργασιακών σχέσεων των σιδηροδρομικών.
Ο κ. Ρέππας και η κυβέρνηση συνολικά να είναι βέβαιοι ότι θα έρθει γρήγορα η ώρα που θα πληρώσουν ακριβά γι’ αυτή τους την πολιτική.

14/1/2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Επίσκεψη του Κώστα Γιώτα και αντιπροσωπείας της Περιφερειακής παράταξης ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ –ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ στον κρατούμενο Δήμαρχο Στυλίδας Απόστολο Γκλέτσο στις 11 / 01/2011

0 σχόλια

Μετά την επίσκεψη ο Κώστας Γιώτας δήλωσε:

  • Συμπαραστεκόμαστε στον Δήμαρχο Α. Γκλέτσο που στο συμβολικά επίπεδο έδειξε την αντίδραση και την οργή των κατοίκων των επαρχιακών πόλεων και των χωριών (κατά μήκος της ΠΑΘΕ) για τα χαράτσια που τους επιβάλλονται καθημερινά στα διόδια. Ζητάμε να μην συνεχιστεί η περαιτέρω δίωξη του Δημάρχου.  Είναι ντροπή να κρατείται και να διώκεται ο Δήμαρχος Συτλίδας Α. Γκλέτσος ως πρόσωπο του κοινού ποινικού δικαίου για μια ενέργεια που βρίσκει σύμφωνη την θέληση των τοπικών κοινωνιών. 
  •  Είναι ντροπή για το κράτος και την κυβέρνηση αντί να επιλύσουν το πρόβλημα των κατοίκων των αγροτικών περιοχών συμπεριφέρονται ως χωροφύλακας και ως νονός προάσπισης των συμβάσεων παραχώρησης της εκμετάλλευσης των διοδίων στις ιδιωτικές εταιρείες.
Διεκδικούμε μαζί με τον Δήμαρχο και τους κατοίκους των Δήμων που βρίσκονται κατά μήκος της ΠΑΘΕ :
  • Ελεύθερη  πρόσβαση των κατοίκων των επαρχιακών πόλεων στις εργασίες τους.
  • Να ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων της Φθιώτιδας και των κατοίκων των άλλων ΟΤΑ για ρυθμίσεις σχετικά με τα διόδια.  

Εμείς θα συνεχίσουμε διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά μας ως κάτοικοι των αγροτικών περιοχών που θέλουν και μπορούν να έχουν πρόσβαση στις εργασίες τους.

Ηδη ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ο Δημήτρης Παπαδημούλης Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος του ΣΥΝ κατέθεσαν ακόμη μια ερώτηση για το θέμα των διοδίων και των ευθυνών της κυβέρνησης για το όλο θέμα.

Η ερώτηση έχει ως ακολούθως:
Ερώτηση του Προέδρου της Κ.Ο. Αλ.Τσίπρα και του βουλευτή Δ.Παπαδημούλη με θέμα επανεξέταση πλευρικών-περιαστικών διοδίων

Προς τους Υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων - Οικονομικών - Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Την κατάργηση των πλευρικών-περιαστικών διοδίων και τον επαναπροσδιορισμό -προς τα κάτω- όλων των αντιτίμων στην Εθνική oδό Αθηνών- Λαμίας, διεκδικούν οι κάτοικοι της Βόρειας Αττικής. Μάλιστα, επαναφέρουν ως αίτημα και την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης εκ μέρους του Δημοσίου της εκμετάλλευσης των διοδίων σε ιδιωτικές εταιρείες, ενόψει του  νέου κύματος ανατιμήσεων.
Οι κάτοικοι του Ωρωπού, του Καπανδριτίου, του Αυλώνα, των Αφιδνών, του Συκάμινου, του Καλάμου, της Τραγάνας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, όπως στην Πιερία και τη Στυλίδα, διαμαρτύρονται για την καθημερινή επιβάρυνση που υφίστανται.
Όπως ανέφεραν, οι τιμές των διοδίων που έχουν διαμορφωθεί από τα τέλη του Σεπτεμβρίου έχουν «στεγνώσει» το πορτοφόλι τους. «Είναι σαν να έχουν τοποθετηθεί οι σταθμοί διοδίων μέσα στο σπίτι μας» τόνιζαν χαρακτηριστικά. Και υπογράμμιζαν ότι «για την πλέον απλή και συχνή διαδρομή, αυτή προς την Αθήνα, την οποία κάνουν καθημερινά δεκάδες εργαζόμενοι, το αντίτιμο είναι πολύ υψηλό».
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι γονείς αυτών των περιοχών, που χρειάζεται να μετακινηθούν από παράπλευρους δρόμους, από και προς τα σχολεία των παιδιών τους. Για παράδειγμα, ο Ωρωπός διαθέτει μόνο δημοτικό σχολείο και για τη μεταφορά των μαθητών προς τα σχολικά συγκροτήματα του γυμνασίου και του λυκείου επιβαρύνονται οι γονείς σε καθημερινή βάση (πλευρικά διόδια Οινοφύτων και  Καπανδριτίου).
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
  1. Θα προβείτε στην άμεση κατάργηση, τουλάχιστον των πλευρικών-περιαστικών διοδίων που επιβαρύνουν άδικα τους κατοίκους στις καθημερινές και αναγκαίες μετακινήσεις τους;
  2. Έχει η κυβέρνηση εντάξει στον προγραμματισμό έργων για τις περιοχές αυτές την κατασκευή τοπικών παράδρομων απαλλαγμένων από διόδια, προκειμένου να απεμπλακούν οι κάτοικοι των περιοχών από την καθημερινή καταβολή διοδίων; Αν ναι, με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα; 
  3. Θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων παραχώρησης εκ μέρους του Δημοσίου της εκμετάλλευσης των διοδίων σε ιδιωτικές εταιρείες;
ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ

Ομιλία για τα αγροτικά θέματα στη δημόσια διαβούλευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου

0 σχόλια

Οι αγρότες και της Πελοποννήσου, όπως και όλης της Ελλάδας, βιώνουν μια τραγική οικονομική κατάσταση. Συγκεκριμένα:
  1. Βιώνουν τη συνεχή μείωση του εισοδήματός τους. Το 2010 σε σχέση με το 2009 μειώθηκε περαιτέρω το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών όταν την ίδια περίοδο οι αγρότες στις 21 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. είδαν να αυξάνεται το εισόδημά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών είναι μειωμένο κατά 33% σε σχέση με το 2006.
  2. Τα καρτέλ λυμαίνονται την αγορά και οι αγρότες και οι καταναλωτές υποφέρουν.
  3. Η Ε.Ε. μειώνει τον προϋπολογισμό το 2011 για τη γεωργία.
  4. Έρχονται «μαύρες μέρες» για τη νέα ΚΑΠ μετά το 2013, διότι οι προτάσεις της Κομισιόν μιλάνε για συρρίκνωση του κοινοτικού προϋπολογισμού, επομένως οι συνέπειές του θα είναι καταστροφικές για την ευρωπαϊκή και ελληνική γεωργία.
  5. Βιώνουν αύξηση του κόστους παραγωγής και
  6. Έχουμε μείωση της παραγωγής με συνέπεια τη διαρθρωτική εξάρτηση της χώρας.
Για όλα αυτά ευθύνονται οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνήσεων της χώρας μας, αλλά και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε. Επομένως απαιτείται αγώνας ενωτικός και μαζικός για να ανατραπούν αυτές οι καταστροφικές πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τα παραπάνω δείχνουν και το δρόμο για το πώς πρέπει να κινηθεί και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πελοποννήσου. Μπορεί και πρέπει να κινηθεί σε πολλά επίπεδα.
1ο επίπεδο. Να είναι σταθερός συμπαραστάτης των αγώνων των αγροτών για τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά και να παίξει το ρόλο του συντονιστή των διεκδικήσεων των αγροτών.
2ο επίπεδο. Να πάρει μέτρα και να ασκήσει δημόσιες πολιτικές που να συμβάλλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής.
3ο επίπεδο. Ρόλος επιστημονικού δυναμικού. Σημαντικός είναι ο ρόλος των υπηρεσιών και των επιστημόνων. Επιβάλλεται άμεσα η αναθεώρηση του οργανογράμματος λειτουργίας της Περιφέρειας, διότι κατά τη γνώμη μας η πρόταση του Υπουργείου είναι αντιαναπτυξιακή. Προτείνουμε:
α) Ανεξάρτητη Διεύθυνση η Κτηνιατρική.
β) Στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης να υπάρχει ειδικό τμήμα εγγείων βελτιώσεων.
γ) Να ληφθούν μέτρα για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας.
Θεωρώ μεγάλο λάθος και έλλειμμα ότι σήμερα δεν υπάρχουν προσκεκλημένοι στη δημόσια αυτή διαβούλευση με εισηγήσεις το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και οι Διευθυντές Γεωργίας και της Περιφέρειας και του κάθε Νομού της Περιφέρειας.
4ο επίπεδο. Συγκρότηση περιφερειακής αγροτικής πολιτικής και κλαδικών πολιτικών για όλα τα βασικά προϊόντα της Περιφέρειας (έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ελιές Καλαμών, κρασί, εσπεριδοειδή, σύκα, σταφίδα, φέτα, κτηνοτροφικά προϊόντα κ.λπ.). Για το σκοπό αυτό η παράταξή μας προτείνει τη συγκρότηση και λειτουργία Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής σε περιφερειακό επίπεδο, το οποίο να διαρθρώνεται κλαδικά (επιτροπές για κάθε προϊόν) για να μπορούν να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της αγροτικής πολιτικής της Περιφέρειας οι απλοί παραγωγοί.
Στο πρόγραμμά μας τονίζουμε ότι η Πελοπόννησος από τη φύση της μπορεί να αναδειχθεί ως κατ’ εξοχήν περιοχή παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της ελληνικής διατροφής. Η αιρετή Περιφέρεια, αν έχει την πολιτική βούληση, έχοντας ως «σημαία» το εξαιρετικής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά και τα υπόλοιπα τοπικά αγροτικά προϊόντα, μπορεί να προβάλει και να πουλήσει ένα «καλάθι» τοπικών αγροτικών προϊόντων διεθνώς αναγνωρισμένων και να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα και να πρωτοστατήσει σε δράσεις, που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής και θα ενισχύουν το εισόδημα των αγροτών. Ειδικά για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με δεδομένα ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πρώτη ελαιοπαραγωγός Περιφέρεια της χώρας και δεύτερον έχει ένα μεγάλο όπλο, την απόφαση της UNESCO να αναγνωρίσει μια περιοχή της, την περιοχή της Κορώνης, ως την πρέσβειρα της μεσογειακής διατροφής, προτείνω να εξεταστεί η καθιέρωση ενός ονόματος για όλα τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα της Πελοποννήσου και αυτό να είναι το όνομα «Κορωνέικο».
Επιπλέον στο πρόγραμμά μας ενδεικτικά τονίζουμε την ανάγκη ορισμένων βασικών δράσεων που πρέπει να αναπτύξει η Περιφέρεια, όπως:
  • η κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής (εγγειοβελτιωτικά, δρόμοι, ηλεκτροφωτισμός, κ.λπ.) και επιδότηση για την αλλαγή του τρόπου άρδευσης (ορθολογική διαχείριση των υδάτων).
  • η δημιουργία ενός νέου τύπου παραγωγικών συνεταιρισμών, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, την αύξηση της τυποποίησης, με τελικό στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των γεωργών, κτηνοτρόφων και ψαράδων.
  • η ανάδειξη της Πελοποννήσου ως παγκόσμιου κέντρου του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και της ελιάς Καλαμών. Απαιτείται ένα σύνολο μέτρων και δράσεων που θα κατοχυρώνουν την ταυτότητά τους (ζώνες Π.Ο.Π., ολοκληρωμένη διαχείριση, αύξηση βιολογικής καλλιέργειας κ.λπ.), την προστασία του από τα κυκλώματα νοθείας και αισχροκέρδειας, τη βελτίωση των συνθηκών έκθλιψης και αποθήκευσης με παράλληλη πιστοποίησή τους, συντονισμένες ενέργειες για αύξηση της κατανάλωσης και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, τη στήριξη των συνεταιρισμών για αύξηση της τυποποίησης.
  • η προστασία των ντόπιων ποικιλιών (όπως Μοσχοφίλερο Μαντινείας, Φιλέρι και Ροδίτης Μεσσηνίας, Αγιωργίτικο Νεμέας, μήλα «Πιλαφά Ντελίσιους» Αρκαδίας, ξερά σύκα Μεσσηνίας και Λακωνίας κ.λπ.).
  • η ολοκληρωμένη μελέτη για νέες καλλιέργειες, λαμβάνοντας υπόψη και τις κλιματικές αλλαγές.
  • η προβολή και αξιοποίηση των αρωματικών φυτών που υπάρχουν στην Πελοπόννησο.
  • η δημιουργία δημοπρατηρίων με στόχο το κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών από το χωράφι στο ράφι.
  • η υποστήριξη των γεωργών και των κτηνοτρόφων μέσα από περιφερειακά προγράμματα «μικρών σχεδίων βελτίωσης».
  • η ενημέρωση και των αγροτών και των καταναλωτών.
  • ο έλεγχος της αγοράς για να τσακιστούν τα κυκλώματα της νοθείας, των καρτέλ, των «ελληνοποιήσεων» κ.λπ. ώστε να προστατεύονται οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, αλλά και οι καταναλωτές.
  • η σύνδεση της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό μέσω της κατοχύρωσης και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του «καλαθιού» των τοπικών προϊόντων, στα πλαίσια της προώθησης της μεσογειακής διατροφής (έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σύκα, φέτα, κρασί, φρούτα κ.λπ.). Πρέπει να συζητήσουμε αναλυτικά το πώς θα αξιοποιήσουμε τη σημαντικότατη απόφαση της UNESCO, η οποία ανακηρύσσει την Κορώνη ως πρέσβειρα της χώρας για τη Μεσογειακή διατροφή.
  • η περιφερειακή αυτοδιοίκηση μπορεί να επιβάλλει να μην υπάρχει χώρος μαζικής εστίασης που να μη χρησιμοποιεί τοπικά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.
  • ο καθορισμός χρήσεων γης, π.χ. ζωνών βοσκοτόπων κ.λπ.
  • η δημιουργία κέντρου γενετικής βελτίωσης των ζώων, αξιοποιώντας τις παραδοσιακές ποικιλίες της Πελοποννήσου που τείνουν να εκλείψουν.
  • η αναδιάρθρωση των εσπεριδοειδών με νέες ποικιλίες, με στόχο την επιμήκυνση της παραγωγής και συνεπώς τη μείωση του κόστους.
  • η συμβολή της περιφέρειας στην οργάνωση καταναλωτικών συνεταιρισμών με την ενεργοποίηση των συλλογικών μορφών οργάνωσης των εργαζομένων (σύλλογοι, σωματεία, εργατικά κέντρα, νομαρχιακά τμήματα ΑΔΕΔΥ κ.λπ.).
Όλα τα παραπάνω βέβαια προϋποθέτουν απάντηση σε ένα βασικό ερώτημα, το οποίο είναι η βάση και αυτό είναι, ποιοι και πόσοι είναι οι πόροι του περιφερειακού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και ποιοι και πόσοι είναι οι πόροι για εγγειοβελτιωτικά έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Διότι «δει δε χρημάτων, και άνευ τούτων ουδὲν έστι γενέσθαι των δεόντων».

Τρίπολη 8/1/2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Κινητοποίηση για το σιδηρόδρομο

0 σχόλια

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας και των σιδηροδρομικών να οργανωθεί Πελοποννησιακή συγκέντρωση στην Τρίπολη την Πέμπτη 13/1/2011 στις 10  π.μ. ενάντια στην κατάργηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου και στο ξεπούλημα του ΟΣΕ.
Η παράταξή μας θα συμμετάσχει ενεργά με όλες της τις δυνάμεις σ’ αυτή την αγωνιστική κινητοποίηση.
Καλούμε όλους τους φορείς και τους πολίτες που είναι μέλη της «Παμπελοποννησιακής Επιτροπής για τη σωτηρία του σιδηροδρόμου» να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση και πορεία, την Πέμπτη 13/1/2011 στις 10  π.μ. στην Τρίπολη, μπροστά από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας.


11/1/2011
Για την «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
Ο επικεφαλής
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

0 σχόλια

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος, θα καταθέσει στη σημερινή συνεδρίαση του Π.Σ. το παρακάτω κείμενο – θέσεις:

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη, κύριοι επικεφαλής των παρατάξεων, κυρία και κύριοι αντιπεριφερειάρχες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σας ενημερώνουμε για τις θέσεις που έχουμε καταθέσει στον κ. Περιφερειάρχη και στους κυρίους επικεφαλής των παρατάξεων που αφορούν το σκέλος της διεύρυνσης της δημοκρατίας στη λειτουργία του Π.Σ.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

0 σχόλια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Χαιρετίζουμε τη μαζική συμμετοχή των πολιτών της Πελοποννήσου, στο κάλεσμα της Επιτροπής την Κυριακή 9 Ιανουαρίου σε όλους τους σταθμούς των διοδίων της Πελοποννήσου, να σηκώσουμε τις μπάρες.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

0 σχόλια


ΚΥΡΙΑΚΗ 9/1/2011: ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ

Η προκλητική παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας από το κράτος στους ιδιώτες- μεγαλοεπιχειρηματίες συνεχίζεται...