Να μη γίνει έγκλημα με λιγνιτωρυχείο στην Πυλία

0 σχόλια


Να μη γίνει έγκλημα με λιγνιτωρυχείο στην Πυλία, τόνισε ο Νίκος Χουντής στην Κορώνη

Η κοινωνία της Κορώνης και της Νοτιοανατολικής Πυλίας τόνισε για μια ακόμα φορά ότι θα αγωνιστεί με κάθε μέσο για να αποτρέψει την καταστροφή του τόπου από τη δημιουργία λιγνιτωρυχείων σε Φαλάνθη - Χωματερό, κατά την προχθεσινή συνάντηση με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή. Και εκείνος σημείωσε ότι πρέπει να κερδίσουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι, οι κερδοσκόποι και πολιτικάντηδες. Επεσήμανε ακόμη πως δε γίνεται ανάπτυξη με το λιγνίτη, ενώ το κάστρο της Κορώνης καταρρέει και άλλα σημαντικά έργα της περιοχής βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Στη συνάντηση που έγινε στο καφενείο του Βαρβουτσή, όπου παραβρέθηκαν και νέοι - μαθητές της περιοχής, ο κόσμος έστειλε μήνυμα στην περιφερειακή αρχή και τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.
Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» Θανάσης Πετράκος μίλησε για προσπάθεια της περιφερειακής αρχής «με ανορθόδοξους τρόπους να πάει πιο πίσω, για να ετοιμάσουν αντεπίθεση ώστε να γίνει το έγκλημα στην περιοχή». Και σημείωσε πως «πρέπει να καταλάβουν ότι η αντίθεση του κόσμου είναι καθολική».
Η αντιδήμαρχος Πελαγία Λευτάκη κατέγραψε όλες τις αρνητικές επιπτώσεις από τη δημιουργία λιγνιτωρυχείων στην περιοχή. Σημείωσε όλα τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η Κορώνη, όπως είναι η προστασία του κάστρου, ο βιολογικός καθαρισμός, η επέκταση του λιμενοβραχίονα κατά 110 μέτρα και ο δρόμος Ριζόμυλος - Κορώνη, για τα οποία ζήτησε τη βοήθεια και του κ. Χουντή.
Ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Θεμιστοκλής Αποστολίδης επεσήμανε ότι «επιχειρείται να μας αφανίσουν». Μίλησε για νέο Βατοπέδι και παρατήρησε πως «η ΡΑΕ έχει πει "όχι" στο εργοστάσιο και στην εξόρυξη λιγνίτη». Επεσήμανε, αναφερόμενος και στα προβλήματα των αγροτών, ότι «μας έχουν εγκαταλείψει στην ύπαιθρο» - και ζήτησε από τον κ. Χουντή να μάθουν στη Βουλή και την Ευρωβουλή τα προβλήματα των αγροτών και των ανθρώπων της υπαίθρου.
Ο Νίκος Χουντής, ανέφερε ότι είναι «Κορωναίος», καθώς έρχεται στην περιοχή εδώ και 20 χρόνια, και παρατήρησε πως έκανε τις ερωτήσεις στην Ευρωβουλή για το λιγνίτη και το κάστρο σαν να είναι η περιοχή του. Είπε πως στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και πολιτιστικής κληρονομιάς υπάρχει ακόμη ευαισθησία στην Ε.Ε., ενώ υποστήριξε ότι «ζούμε στην εποχή του fast track, αρκεί να γίνουν μπίζνες για να κερδίσουν κάποιοι». Σημείωσε ότι επιβεβαιώνεται πως «ο κόσμος είναι ανάστατος. Η φωνή σας είναι το σημαντικότερο όπλο για την περιοχή». Επεσήμανε ότι μπορεί να έρθει και ο αρμόδιος επίτροπος να δει από κοντά την περιοχή και τόνισε πως «δεν μπορεί να γίνει ανάπτυξη με λιγνιτωρυχείο και με το κάστρο της Κορώνης να καταρρέει».
Ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Στραβόλαιμος, υπεύθυνος για τη Δημοτική Ενότητα Πεταλιδίου, παρατήρησε ότι «θέλουν να μας μολύνουν την περιοχή. Το καθαρό περιβάλλον είναι το καμάρι μας». Επεσήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος για καρκίνο και λευχαιμία και ξεκαθάρισε πως «σε όποιο πολιτικό χώρο και αν ανήκουμε, είμαστε αντίθετοι». Σημείωσε ότι το Αθήναιο είναι πιο κοντά, αν θέλουν λιγνίτη, και τόνισε πως «εδώ παίζεται κάποιο πονηρό παιχνίδι».
Ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Νίκος Φύκιρης, υπεύθυνος για τη Δ.Ε. Αίπειας, παρατήρησε ότι «ένα έργο που θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή δεν είδαμε... Ημασταν, είμαστε και θα είμαστε αντίθετοι στο λιγνίτη».
Ο Γιώργος Γιαννούτσος, πρώην υπηρεσιακό στέλεχος της ΔΕΗ που έχει εργαστεί στη Μεγαλόπολη και αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου, αποκάλυψε ότι «το υλικό σε Φαλάνθη - Χωματερό είναι ξυλίτης και δεν μπορεί να καεί στο εργοστάσιο της Μεγαλόπολης. Αυτό το κάρρβουνο δεν μπορεί να αλεστεί με τα μηχανήματα που έχει το εργοστάσιο της Μεγαλόπολης». Παρατήρησε επίσης πως υπάρχει λιγνίτης πολύ πιο κοντά στο Αθήναιο, που μπορεί να μεταφερθεί με ταινία. Αναρωτήθηκε «πώς θα γίνει η αποκατάσταση, με στάχτη από τη Μεγαλόπολη;». Και σημείωσε ότι «οι λιγνίτες είναι ραδιενεργοί». Επανέλαβε πως ο λιγνίτης σε Φαλάνθη - Χωματερό φτάνει για 8 ημέρες το χρόνο να καλύψει τις ανάγκες του εργοστασίου της Μεγαλόπολης. Ενημέρωσε ότι «από το 2009 έως το 2011 έχουν πεθάνει 350 άνθρωποι στη Μεγαλόπολη από καρκίνο και λευχαιμία» και τόνισε πως «δε θα πρέπει να επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε κερδοσκόπο να βάλει ταφόπλακα στην περιοχή αυτή και σε όλη τη Μεσσηνία».
Ο αντιδήμαρχος Κώστας Βασιλόπουλος επεσήμανε πως «δεν είναι το κάρβουνο. Θέλουν να μας πάρουν τη γη μας για ένα καρβέλι ψωμί και να μας διώξουν από τον τόπο μας».
Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γιαλλελής εξέφρασε την έκπληξή του για τη συζήτηση και την απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης, σημειώνοντας: «Δεν μπορεί στο σπίτι του καθενός να μπαίνει ο άλλος. Ο δικός μας λιγνίτης δε θα λύσει, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα των μονοπωλίων και των ολιγοπωλίων της  ΔΕΗ».
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χωματερού Διονύσης Κοσμάς σημείωσε ότι σύσσωμη η περιοχή είναι αντίθετη.
Ο πρόεδρος του Ακριτοχωρίου Βαγγέλης Τσώνης προέβλεψε ότι «στόχος τους είναι να φτιάξουν λιγνιτεργοστάσιο, έχουν βρει τον τόπο» και ανέφερε: «Ο κόσμος λέει ότι η αντίσταση είναι χαλαρή. Η αντίσταση πρέπει να είναι τα όπλα». Αναρωτήθηκε αν η απόφαση του Δ.Σ. Μεγαλόπολης ήταν του Μπούρα και του Τσιριγώτη ή του Τατούλη και σημείωσε πως «δεν αγοράζουν στην περιοχή, γιατί λένε ότι θα αγοράσουν μετά από 5 χρόνια που θα είμαστε ξάπλα από την πείνα».
Ο Γερμανός Rainer Riebel που επέλεξε να ζήσει στην Κορώνη, αναρωτήθηκε: «Αφού πρόκειται να κλείσουν τα εργοστάσια της ΔΕΗ με λιγνίτη, γιατί θέλουν να σκάψουν στην περιοχή μας;». Και εκτίμησε πως «κάτι μυρίζει... κάτι βρωμάει».
Ο κάτοικος του Χωματερού Θοδωρής Κωνσταντόπουλος μίλησε για 5 κοράκια που έχουν μαζευτεί και κάλεσε τον περιφερειάρχη να το σκεφτεί καλά.
Ο τοπικός σύμβουλος Κορώνης Γιάννης Ζουζούνης ρώτησε να μάθει ποιο είναι το ενδιαφέρον των άλλων ευρωβουλευτών και αν την απόφαση θα την πάρει ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου των Κορωναίων της Αθήνας Βασίλης Αποστολόπουλος εξέφρασε αλληλεγγύη και τόνισε: «Δε θα έπρεπε να υπάρχει καν αυτό το θέμα. Ανατρέπονται όλα αυτά για τα οποία έχουμε κοπιάσει».
Ολοκληρώνοντας, ο Νίκος Χουντής κατέγραψε τη «μαζική αντίδραση, την τεκμηρίωση και τη βούληση να το παλέψουμε» και σημείωσε: «Ή εμείς ή αυτοί, οι κερδοσκόποι και οι πολιτικάντηδες. Ή θα γίνει αυτό που θέλουν οι πολλοί ή εκείνο που θέλουν οι λίγοι. Μάθημα δημοκρατίας ήταν η σημερινή συνάντηση. Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε, αρκεί να είμαστε αποφασισμένοι
Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2012

Δήλωση για το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

0 σχόλια


Δήλωση στη συγκέντρωση των εργαζομένων του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας πήρε μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε σήμερα στην Κυπαρισσία ενάντια στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου. Ο Θανάσης Πετράκος, μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση δήλωσε τα εξής:
Είμαστε σήμερα εδώ για να δηλώσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεση μας στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας
Θεωρούμε ότι ο αγώνας πρέπει να ενταθεί. Απαιτούμε την ενίσχυση του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας με μέσα και προσωπικό, ώστε να μπορεί να παίξει το ρόλο του σαν Νοσοκομείο.
Θέλουμε επιπλέον να τονίσουμε ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανατραπεί διότι έχει αποφασίσει :
α) Καταστροφική μείωση των δημόσιων δαπανών για την υγεία, που κατοχυρώνονται και επεκτείνονται με το δεύτερο μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους
β) Εξαθλίωση των μισθωτών εργαζόμενων λειτουργών της υγείας, με κατάργηση μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
γ) Επιβάρυνση των πολιτών σε κάθε επαφή τους με τις υπηρεσίες υγείας. Από το 5ευρο στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων μέχρι τα ιδιωτικά εξωτερικά ιατρεία στο δημόσιο νοσοκομείο. Ρυθμίσεις για τα φάρμακα που εμποδίζουν τους ασθενείς από τη δωρεάν πρόσβαση στο φάρμακο που χρειάζονται και μεγαλύτερη καταστροφική επιβάρυνση τους την ώρα της ανάγκης.
δ) Εισβολή του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα σε όλο το δημόσιο και κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Ιδιωτικά κρεβάτια ασφαλιστικών εταιριών μέσα στο δημόσιο νοσοκομείο, διάλυση των εργαστηριακών υποδομών του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ και κατεύθυνση των ασφαλισμένων σε μεγάλα ιδιωτικά κέντρα με συμμετοχή στο κόστος.
ε) Συμπίεση και απαξίωση των αυτοαπασχολούμενων υγειονομικών με στόχο την παράδοση κάθε δυνητικά επικερδούς δραστηριότητας σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Αγωνιζόμαστε ενάντια στην πολιτική που με εργαλείο το χρέος και τους εκβιασμούς για το ευρώ στοχεύει στην καταστροφή των δημόσιων κοινωνικών παροχών. Εκτός από την μείωση μισθών και συντάξεων, έχουμε και την σκληρή ταξική επιλογή περαιτέρω μείωσης του κοινωνικού μισθού με αποκλεισμό των εργαζόμενων και συνταξιούχων, πολύ δε περισσότερο των ανέργων, από τη δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.
Δεν αποδεχόμαστε τη δέσμευση όλων των δημόσιων πόρων για εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών αλλά προτάσσουμε την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών.

28/2/2012
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Δήλωση για την απόφαση του ΔΣ Μεγαλόπολης

0 σχόλια

ΔΗΛΩΣΗ

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ
Με έκπληξη είδαμε το Δ.Σ. Μεγαλόπολης να αποφασίζει ότι είναι υπέρ της δημιουργίας λιγνιτωρυχείου στην Κορώνη του Δήμου Πύλου – Νέστορος!!! (Και μάλιστα το θέμα να τίθεται προ ημερησίας διάταξης!!!)
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Θα μου επιτρέψετε, με όλο το σεβασμό στο Συμβούλιό σας και σε σας, να σας πω ότι, η απόφαση αυτή:
  1. Παραβιάζει κάθε δεοντολογία και εγκαινιάζει νέα ήθη. Είναι δυνατόν ένας Δήμος να αποφασίζει για το τι είδους ανάπτυξη θα υπάρξει σε έναν άλλο Δήμο, 100 χλμ. μακριά; Και μάλιστα να χρησιμοποιείτε ως επιχείρημα, χωρίς να ελεγχθεί η ορθότητά του ότι συζητάτε το θέμα επειδή ακούσατε ότι κάποιοι προσέβαλαν τη Μεγαλόπολη.
  2. Δεν  παίρνει υπόψη του το Δ.Σ. Μεγαλόπολης τις ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις των συναρμόδιων Δήμων Πύλου – Νέστορος και Μεσσήνης, τις αποφάσεις και τη θέληση των πολιτών της Νοτιοανατολικής Πυλίας, την ομόφωνη απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων και τις ομόφωνες αποφάσεις του τέως Ν.Σ. Μεσσηνίας (δύο φορές μάλιστα στο παρελθόν), αλλά και την ίδια τη γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και να χρησιμοποιεί για να αιτιολογήσει την απόφασή του τα σαθρά και ανυπόστατα επιχειρήματα της εταιρείας, για την οποία ο ίδιος ο Υπουργός είπε ότι δεν έχει άδεια μεταλλευτικών δικαιωμάτων;
  3. Μια τέτοια απόφαση,  δεν  συνυπολογίζει την περιβαλλοντική υποβάθμιση που θα επιφέρουν τα επιφανειακά ορυχεία της «αρπαχτης » και κυρίως τους σοβαρούς κινδύνους οι πολίτες της Ανατολικής Πυλίας να μην έχουν νερό ούτε για να πιουν με βάση τη γνωμοδότηση της ίδιας της ΡΑΕ και του Υπουργείου Ανάπτυξης το 2005;
  4. Επίσης  η απόφαση σας  αυτή  δεν συνυπολογίζει  την τεράστια οικονομική ζημιά που θα υποστούν οι πολίτες της Νοτιοανατολικής Πυλιας, οι οποίοι ζουν από τον τουρισμό και τη γεωργία; Πιστεύω ότι γνωρίζετε ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, συγκεκριμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα και έχουν γίνει επενδύσεις κυρίως στον τομέα του τουρισμού, οι οποίες θα υποστούν μεγάλο πλήγμα και συνεπώς θα χαθούν πάρα πολλές θέσεις εργασίας.
  5. Αναρωτιέμαι, γιατι μπήκε ο Δήμος Μεγαλόπολης σε μια αδιανόητη «κόντρα» με τους Δήμους, τους φορείς και τους πολίτες της Μεσσηνίας; Αλήθεια, τι εξυπηρετεί αυτό;  
Πιστεύοντας ότι η απόφαση αυτή λήφθηκε «εν θερμώ», στηριγμένη σε ανυπόστατες πληροφορίες, ελπίζουμε να την αναθεωρήσετε. Διότι σίγουρα μια τέτοια αντιπαράθεση δεν βοηθάει κανέναν, γιατί τα προβλήματα πράγματι είναι πάρα πολλά και χρειάζεται κοινό μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε τις θύελλες που έρχονται.
24-2-2012
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Απολογισμός Περιφέρειας έτους 2011, Αποσπάσματα ομιλίας

0 σχόλια

Ειδική συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, Δευτέρα 20-2-2011
Θέμα: Απολογισμός Περιφέρειας έτους 2011
Αποσπάσματα ομιλίας Θανάση Πετράκου, εκ μέρους της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»


Στην ειδική συνεδρίαση με θέμα Απολογισμός Περιφέρειας έτους 2011 μεταξύ των άλλων ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» τόνισε:
1) Στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου η ηγεσία της Περιφέρειας υποστήριξε και υλοποίησε συνειδητά τις μνημονιακές πολιτικές και το αντιδημοκρατικό πλαίσιο του «Καλλικράτη». Είχε σαφή νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Η συνέχιση αυτών των πολιτικών θα έχει τραγικές συνέπειες, πέρα από τη ζωή των πολιτών και στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης, αφού μειώνονται δραματικά οι πόροι της και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, αποδιοργανώνεται η λειτουργία των υπηρεσιών, λόγω έλλειψης προσωπικού (συνταξιοδοτήσεις και μη προσλήψεις). Ήδη από την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, οι εργαζόμενοι των υπηρεσιών της Μεσσηνίας ξεπαγιάζουν, αφού δεν έχει θέρμανση.
2) Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Περιφερειακή Αρχή ήταν πράγματι πρωτοπόρα. Η δράση της χαρακτηρίζεται όχι από τα 4Δ που λέει η εισήγηση του κ. Περιφερειάρχη, αλλά από τα 3Α και 1Ν: Νεοφιλελευθερισμός, Αλαζονεία, Αντιδημοκρατικότητα, Αυταρχισμός.
Η ηγεσία της Περιφέρειας κινείται χωρίς σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης του τόπου, στη λογική του «ό,τι προκύψει». Και βέβαια αυτό που προκύπτει και λόγω του πολιτικού περιβάλλοντος και λόγω των ιδεοπολιτικών απόψεων, είναι ένας ακραίος νεοφιλελευθερισμός. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η Περιφέρεια «χορεύει» στο ρυθμό που απαιτούν τα ποικιλώνυμα μεγάλα συμφέροντα. Τα αποτελέσματα όμως θα είναι αμείλικτα και όσο οχετό λάσπης και αν ρίχνετε, η ορμή του λαού, που κάθε μέρα διαδηλώνει στους δρόμους και στις πλατείες, θα την παρασύρει μαζί με την υποτελή πολιτική σας.
Τρομάζει φαίνεται πολύ ο κ. Περιφερειάρχης και από τους αγώνες και από τη διάθεση του λαού να ψηφίσει Αριστερά, γι’ αυτό κάλεσε τον αστικό πολιτικό κόσμο να μη δειλιάσει.
Η νεοφιλελεύθερη αντίληψη και πολιτική ήταν παρούσα σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, με χαρακτηριστικότερο το θέμα της απόφασής σας να μετατραπεί η Πελοπόννησος σε ΕΟΖ. Βέβαια το Μνημόνιο ΙΙ μετέτρεψε όλη την Ελλάδα σε ΕΟΖ, συνεπώς οι δήθεν πρωτοποριακές σας απόψεις δεν είναι πλέον πρωτοποριακές. Σας πρόλαβε το Μνημόνιο ΙΙ, για το οποίο δεν ακούσαμε καμία τοποθέτηση από την ηγεσία της Περιφέρειας, παρ’ ότι όλος ο κόσμος ήταν στους δρόμους.
Η Περιφερειακή Αρχή είχε σαφή κατεύθυνση. Στο δίλημμα ανάμεσα στα συμφέροντα των πολιτών ή των μεγαλοεπενδυτών, επιλέγατε, εκτός κάποιων μικροεξαιρέσεων, τα συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών, ακόμα και αν καταστρέφονται οι πολλοί, το περιβάλλον, ακόμα και αν διαφωνούν οι υπηρεσίες. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
    α) Η υπόθεση του λιγνιτωρυχείου στην Κορώνη.
    β) Η ιδιωτική πολεοδόμηση στην Ερμιονίδα.
    γ) Μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα στην Αρκαδία.
    δ) ΑΠΕ σε δάσος.
    ε) Χημικά στο Σουσάκι.
    στ) Παραχώρηση των δεδομένων των υδάτινων πόρων στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και μάλιστα χωρίς ειδική συζήτηση επί του μνημονίου συνεργασίας.
    ζ) ΣΔΙΤ για σκουπίδια κ.λπ.
    η) Ιδιωτική μονάδα ενέργειας με φυσικό αέριο στην Κορινθία κ.ά.
3) Η αντιδημοκρατική λογική, ο αυταρχισμός και η αλαζονεία, σημάδεψαν την πρώτη χρονιά. Τα γεγονότα πολλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι:
        α) Η πρώτη πολιτική απόφαση του Π.Σ. ήταν «η καταδίκη των καταλήψεων» και επίθεση στο Κίνημα κατά των διοδίων.
        β) Απαγόρευση με τη βοήθεια των ΜΑΤ να μπουν οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες των Αγίων Θεοδώρων στην αίθουσα του Π.Σ., για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην άδεια λειτουργίας των αποθηκών χημικών στο Σουσάκι.
       γ) Προσκόμματα να συζητηθεί με τη διαδικασία του 1/3 η υπόθεση του λιγνιτωρυχείου της Κορώνης. Και εδώ πρέπει να απαντήσετε, γιατί π.χ. για τη βιομηχανία μπετόν στη Βλαχέρνα είπατε αμέσως όχι και δεν περιμένατε να γνωμοδοτήσει η Υπηρεσία Περιβάλλοντος ή το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, όπως μας λέτε για την υπόθεση του λιγνιτωρυχείου;
Δυστυχώς όμως ούτε αυτός ο κατάλογος είναι πλήρης. Η ηγεσία της Περιφέρειας πρωτοπορεί και σε ακόμη πιο σοβαρά ζητήματα.
      i) Έχει αντικατασταθεί η πολιτική, προγραμματική και ιδεολογική αντιπαράθεση με αήθεις επιθέσεις προσωπικού χαρακτήρα, που ορισμένες φορές είναι στα όρια της συκοφαντικής δυσφήμισης, εν γνώσει της αναληθείας όσων λέγονται.
     ii) Το πιο σοβαρό μέχρι τώρα και μοναδικό σε όλες τις Περιφέρειες είναι ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του άμεσα εκλεγμένου Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Χρήστου Μαλαπάνη, παραίτηση μάλιστα που συνοδεύτηκε από συνοδεία «λάσπης» και κιτρινισμού από διάφορους «κονδυλοφόρους».
4) Προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ και της ενημέρωσης, ώστε να παρουσιάζεται μια εικονική πραγματικότητα. Όλα τα παραπάνω και όλη αυτή η πολιτική προωθείται μέσα από ένα ορισμένο επικοινωνιακό σύστημα, για το οποίο υπάρχει μόνο Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχες και κανένας άλλος. Είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο θέλει τον έλεγχο της πληροφόρησης η ηγεσία της Περιφέρειας, το γεγονός ότι στο Γραφείο Τύπου έχει προσληφθεί η κόρη του κ. Περιφερειάρχη.
5) Τελευταίοι στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ. Παρά το ότι επαναλαμβάνετε συνεχώς ότι είστε πρώτοι, δυστυχώς οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και λένε ότι είστε τελευταίοι στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ από την ώρα που ανέλαβε η αιρετή Περιφέρεια τη διαχείριση.
Αλήθεια μπορείτε να μας πείτε, επειδή κάνετε ότι ενδιαφέρεστε για τους ανέργους και γι’ αυτό θέλατε τη μετατροπή της Πελοποννήσου σε ΕΟΖ, αλλά και τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, τα οποία το μόνο που θα κάνουν είναι να ανακυκλώσουν την ανεργία, και να κάνει η ηγεσία της Περιφέρειας πελατειακή – ρουσφετολογική πολιτική, στους απελπισμένους, γιατί δεκάδες έργα λιμνάζουν στα συρτάρια της Περιφέρειας μήνες. Πείτε μας γιατί δεν τα προωθείτε; Όταν το μόνο δυστυχώς χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο μπορεί να αυξήσει την απασχόληση είναι το ΕΣΠΑ σήμερα, αφού εθνικοί πόροι δεν δίνονται.
Σας ερωτούμε: Γιατί π.χ. κρατάγατε 5 μήνες στο γραφείο σας το έργο της πλατείας της Καλαμάτας; Τι πρόβλημα είχε; Εμείς ξέρουμε ότι η μελέτη ήταν έτοιμη χρόνια. Το Ριζόμυλος – Κορώνη τι πρόβλημα έχει και συνεχώς πηγαίνουν πίσω τα χρονοδιαγράμματα; Δώστε συγκεκριμένα και αναλυτικά στοιχεία, πόσα  έργα είναι έτοιμα. Πόσα στα συρτάρια σας και τι προβλήματα έχουν; Πόσα έργα και ποια παραλάβατε από την Αποκεντρωμένη; Πόσα και ποια προωθήσατε; Ποιο έργο ξεκινήσατε από την αρχή μέχρι το τέλος; Διότι έργα των Δήμων ή των πρώην Νομαρχιών τα εμφανίζετε για δικά σας.
Κύριοι της ηγεσίας, κάνετε «παιχνίδια» με τους Δημάρχους για τα έργα, αξιοποιώντας την εξουσία που σας δίνει ο νόμος για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ. Αυτό βλέπουμε εμείς.
Η δράση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»
Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα προβλήματα των πολιτών της Περιφέρειας, δίπλα στα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την καταστροφική πολιτική του Μνημονίου.
Απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που προωθεί η ηγεσία της Περιφέρειας και στην αντιδημοκρατική πρακτική της απαξίωσης του Π.Σ. και υποβάθμιση του έργου των παρατάξεων. Γι’ αυτό είμαστε ενοχλητικοί πολύ για τον κ. Τατούλη και την ηγετική ομάδα.
Ξεκαθαρίσαμε ότι εκλεγήκαμε για να αναδεικνύουμε τα προβλήματα της Περιφέρειας και των πολιτών, να πιέζουμε για λύσεις, να ασκούμε ουσιαστική προγραμματική αντιπολίτευση. Η δράση μας κινήθηκε και μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση να αγωνιζόμαστε για μια Περιφέρεια, η οποία θα είναι στο πλάι του λαού της Πελοποννήσου, για την υπεράσπιση των κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και δημοκρατικών του δικαιωμάτων, για μια Περιφέρεια δημοκρατική και διαφανή. Για την προστασία των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, του δημόσιου πλούτου και του περιβάλλοντος. Για μια ανάπτυξη που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειας, θα σέβεται το περιβάλλον, θα παράγει πραγματικές θέσεις εργασίας και θα βελτιώνει τη ζωή των πολιτών.
Θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε την εξουσία, χωρίς να διστάζουμε να πούμε ναι, αν υπάρχουν κάποιες θετικές αποφάσεις, ακόμη και μικρές.
Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες μαζί με το λαό, για να ανατραπεί η δοτή συγκυβέρνηση και η πολιτική της. Για να φύγει η Τρόικα και να καταργηθούν όλες οι μνημονιακές αποφάσεις και πολιτικές. Για να ανατραπεί ο νεοφιλελευθερισμός στην Πελοπόννησο και στην Ελλάδα.
Προϋπόθεση γι’ αυτά είναι η ένταση και η μαζικότητα των λαϊκών αγώνων και η συσπείρωση όλων των αριστερών, αντινεοφιλελεύθερων και αντιμνημονιακών δυνάμεων. Προς αυτή την κατεύθυνση θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και το 2012.
20/2/2012
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

0 σχόλια


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΝΑΝΤΙΑ
ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΛΕΣΜΑ

ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Το Συντονιστικό ενάντια στο νέο Μνημόνιο καλεί όλους τους πολίτες της Καλαμάτας να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που θα γίνει αύριο Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2012, στις 7 το βράδυ, στην Κεντρική Πλατεία Καλαμάτας για να βροντοφωνάξουμε μαζί με τους εργαζόμενους «ΟΧΙ στην κατάργηση της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας – ΟΧΙ στη διάλυση του κοινωνικού κράτους – Να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση και αυτή η πολιτική».


ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ

Συντονιστικό ενάντια στο Νέο Μνημόνιο

Ερώτηση στη Βουλή για την κατάργηση ΟΕΚ/ΟΕΕ

0 σχόλια


16.02.2012
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ.  Υπουργό
Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΘΕΜΑ: Κατάργηση ΟΕΚ και ΟΕΕ

Ο ΟΕΚ ιδρύθηκε με τον Ν. 2963/54 (ΦΕΚ195Α/24-8-54) με σκοπό την στέγαση των εργατοϋπαλλήλων της χώρας. Οι πόροι του προέρχονται από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών χωρίς επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι παροχές του απευθύνονται ανταποδοτικά σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, κοινή ωφέλεια, τράπεζες, που καταβάλλουν σχετικές εισφορές, σε συνταξιούχους που τις κατέβαλλαν όταν εργάζονταν, σε πολυτέκνους, άτομα με αναπηρία, αλλά και επιδοτούμενους ανέργους, άγαμες μητέρες και εν γένει ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Όλοι γνωρίζουμε επίσης τη συμβολή του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας στη χορήγηση στεγαστικών δανείων και λοιπών στεγαστικών παροχών (π.χ. επιδοτήσεων ενοικίου) με ευνοϊκούς όρους σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Ο Οργανισμός της Εργατικής Εστίας ιδρύθηκε ως ανταποδοτικός φορέας με τους ίδιους αποδέκτες υπηρεσιών το 1931, με τον Ν. 5204 (ΦΕΚ 240Α/28.7.1931), αρχικά έχοντας και τις αρμοδιότητες του ΟΕΚ, ενώ με τον Ν. 3467/1955 και τις τροποποιήσεις αυτού, έλαβε τη μορφή που έχει έως σήμερα. Οι δε πόροι του προέρχονται επίσης από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών χωρίς επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η ακίνητη περιουσία του (173 κτίρια) ανέρχεται σε 1.000.000.000 Ευρώ περίπου.
Χάρη της λειτουργίας του, σήμερα
  • Λειτουργούν 25 βρεφονηπιακοί σταθμοί (ΒΝΣ) που φιλοξενούν 2.000 παιδιά εργαζομένων, στα οποία παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ ποιοτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες και διατροφή.
  • Διατίθενται δελτία θεατρικών χειμερινών και θερινών παραστάσεων τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά, ενώ πάνω από 150 θεατρικές επιχειρήσεις επιβιώνουν χάρις τα εργατικά εισιτήρια.
  • Διατίθενται κουπόνια αγοράς βιβλίων από συμβεβλημένους εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία.
  • Με το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού χιλιάδες εργαζόμενοι απολαμβάνουν το αγαθό των διακοπών, ενώ παράλληλα ενισχύονται οι υπηρεσίες του Τουρισμού, διατηρούνται θέσεις εργασίας, τονώνονται οι τοπικές οικονομίες, αφού από το πρόγραμμα συντηρούνται 2.700 ξενοδοχειακές μονάδες και οι εργαζόμενοι σ' αυτές.
  • Αντίστοιχα, με τα εκδρομικά προγράμματα των οποίων επωφελούνται οι εργαζόμενοι, παίρνουν ανάσες ζωής και ανάπτυξης χιλιάδες επιχειρήσεις επισιτισμού και τουριστικών λεωφορείων.
Η κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, στρέφεται ενάντια  στις πιο ευπαθείς οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και τους οδηγεί σε περαιτέρω εξαθλίωση. Σημειωτέον ότι 1.000.000 δικαιούχοι ασφαλισμένοι του Ο.Α.Ε.Ε. που έχουν ήδη καταβάλει εισφορές υπέρ του ΟΕΕ δεν θα λάβουν ποτέ καμία παροχή, ενώ 700.000 δικαιούχοι που έλαβαν κάποιες από τις παραπάνω παροχές δεν θα τις λάβουν ποτέ ξανά.
Εκτός των άλλων, η κατάργησή τους ενισχύει την ανεργία αφού θα δημιουργήσει αυτομάτως τουλάχιστον άλλους 1400 ανέργους μεταξύ των οποίων είναι και άτομα με αναπηρία οι οποίοι εργάζονται σε αυτούς τους Οργανισμούς.    

Ακόμα και αν δεν τους είχαμε αυτούς τους Οργανισμούς, στην περίοδο της κρίσης θα έπρεπε να τους ιδρύσουμε.
Η κατάργηση του Ο.Ε.Κ. θα έχει δραματικές επιπτώσεις:
  • Χάνεται η στοιχειώδης δυνατότητα στέγασης για τους εργαζόμενους που έχουν ήδη καταβάλει για χρόνια τις εισφορές στον οργανισμό.
  • Μένουν  σε εκκρεμότητα κατασκευαστικά προγράμματα του οργανισμού, αλλά και τα κεφάλαια του οργανισμού που έχουν εκταμιευθεί.
  • Παραμένει ανολοκλήρωτο το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου.
  • Σε  κατάσταση εκκρεμότητας τίθεται  η καταβολή επιδότησης επιτοκίου για δάνεια που χορηγήθηκαν από τις Τράπεζες.
Αντίστοιχα, η κατάργηση του ΟΕΕ θα σημάνει την περαιτέρω επιβάρυνση της εργαζόμενης μητέρας, τη διακοπή παροχών σε εκατοντάδες χιλιάδες ωφελούμενους, τη μείωση του εσωτερικού τουρισμού κατά 4 εκατ. διανυκτερεύσεις και τον οικονομικό μαρασμό 2700 ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, 3000 επιχειρήσεων επισιτισμού, 900 ιδιοκτητών/οδηγών τουριστικών λεωφορείων και 150 θεατρικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε όλες τις παραπάνω επιχειρήσεις.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ
  1. Ποιο θα είναι το μέλλον των εργαζομένων σε ΟΕΚ και ΟΕΕ;
  2. Τι θα γίνει με τα προγράμματα επιδότησης ενοικίου για δάνεια που χορηγήθηκαν από τράπεζες και με όσους έχουν ήδη οφειλές από δάνεια προς τον ΟΕΚ;
  3. Τι θα γίνει η ακίνητη περιουσία του ΟΕΚ και τι σκοπεύετε να κάνετε με τους ήδη ολοκληρωμένους οικισμούς και τα προγράμματα σε εξέλιξη;
  4. Αντίστοιχα, πώς θα αξιοποιηθεί και υπέρ ποιου η ακίνητη περιουσία του ΟΕΕ ύψους περίπου 1 δις ευρώ;
  5. Ποιο είναι το αποθεματικό του ΟΕΚ και τι σκοπεύετε να κάνετε με τα χρήματα που έχουν καταβάλει εδώ και 55 σχεδόν χρόνια οι εργαζόμενοι;
  6. Σε ποιο ποσό ανέρχονται οι ήδη καταβληθείσες εισφορές εργαζομένων όλων των ασφαλιστικών ταμείων υπέρ ΟΕΕ και τι θα συμβεί με αυτές;
  7. Τι μέτρα θα ληφθούν για τα παιδιά που έως τώρα φιλοξενούνταν στους 25 ΒΝΣ;
  8. Πώς θα διασφαλιστεί η πληρωμή των ιδιοκτητών καταλυμάτων (ενοικιαζομένων δωματίων, ξενοδοχείων, κάμπινγκ κ.α.) και των τουριστικών γραφείων/λεωφορείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΕΕ κατά το έτος 2011-2012;
  9. Αντίστοιχα, πώς θα διασφαλιστεί η πληρωμή των συνεργαζομένων εκδοτικών οίκων, βιβλιοπωλείων και θεατρικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στα προγράμματα αγοράς βιβλίων με κουπόνια του ΟΕΕ και εργατικών εισιτηρίων κατά το τελευταίο έτος;


ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ

Πρωτοπόρος ο κ. Τατούλης στις ζώνες – σκλαβοπάζαρα που προωθεί η κυβέρνηση

0 σχόλια

Πρωτοπόρος ο κ. Τατούλης στις ζώνες – σκλαβοπάζαρα που προωθεί η κυβέρνηση

Ο κ. Τατούλης, ως ένθερμος υποστηρικτής των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, προχώρησε πρώτος να οργανώσει χθες Τετάρτη 15-2-2012 την πρώτη συνάντηση ενημερωτικού χαρακτήρα για τα «Τοπικά Σχέδια Απασχόλησης», πριν στεγνώσει καν το μελάνι του νέου μνημονίου.
Μετά τη μείωση των κατώτατων μισθών κατά 22% που επικύρωσε η Βουλή, διαμορφώνοντας το κατώτατο ημερομίσθιο στα 26 ευρώ και το επίδομα ανεργίας στα 18 ευρώ (την ημέρα)    η κυβέρνηση του Μνημονίου διαμορφώνει τους όρους ακόμα πιο φθηνής, εξευτελιστικής εργασίας, σε περιοχές με υψηλή ανεργία, αλλά και σε περιφέρειες όπου θα μπορούν προσεχώς να "κουμπώσουν" οι επενδύσεις των δανειστών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, μέχρι το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την ίδρυση Αναπτυξιακών Συμπράξεων "πενταετούς διάρκειας", στις οποίες θα μπορούν να συμμετάσχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς κατά τα πρότυπα των ΜΚΟ (Μη Κερδοσκοπικών Οργανώσεων) για να προχωρήσουν σε προσλήψεις ανέργων και "ευάλωτων κοινωνικών ομάδων", που με τη σειρά τους θα ενταχθούν σε "τοπικά σχέδια απασχόλησης".
Με όλα αυτά τα «περίτεχνα» η κυβέρνηση του μνημονίου, θέλει να δημιουργήσει "σκλαβοπάζαρα" για ανέργους και "ευάλωτες κοινωνικές ομάδες", με στόχο την παροχή φθηνού εργατικού δυναμικού "στην τοπική επιχειρηματικότητα". Παράλληλα με αυτή τη διαδικασία επιταχύνει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία "Ειδικών Οικονομικών Ζωνών" σε περιφέρειες της χώρας με στόχο "την πλήρη ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών"!!!!!!, όπως σχετικά προβλέπει το άρθρο 18 του Ν. 4019/2011 (Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα).
Για να περάσει αυτές τις πολιτικές η κυβέρνηση του μνημονίου χρησιμοποιεί τις Περιφέρειες. Και βέβαια πρώτος στην προώθηση αυτής της πολιτικής δεν μπορούσε να ήταν άλλος από τον κ. Τατούλη.
Να γιατί εμείς είχαμε «βγει στα κεραμίδια» ενάντια στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες. Γιατί καταλαβαίναμε πού θα οδηγηθούν τα πράγματα. Οι συνάδελφοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, που έδωσαν την εξουσιοδότησή τους στον κ. Περιφερειάρχη να «προχωρήσει στη διερεύνηση της δημιουργίας Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην Πελοπόννησο», θα βγάλουν επιτέλους τα συμπεράσματά τους;
16-2-2012
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

«ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

0 σχόλια

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

«ΟΧΙ» ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

Κ.Πρόεδρε

Σας είναι γνωστό ότι:

Με την ψήφιση του νέου μνημονίου στο Κοινοβούλιο μεταξύ των άλλων αντεργατικών και αντιλαϊκών ρυθμίσεων ψηφίστηκε και η κατάργηση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ). 
Με  την  απαράδεκτη  αυτή  απόφαση  καταργείται  στην  ουσία το  κοινωνικό  κράτος  όσο  ακόμη  είχε  απομείνει.
 .  Είναι  γνωστό  ότι οι δύο Οργανισμοί λειτουργούν έχοντας ως κύριους οικονομικούς αιμοδότες τους εργαζόμενους, που πληρώνουν ανελλιπώς τις ασφαλιστικές εισφορές τους και δεν επιβάρυναν ούτε για ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εκφράζουμε την  κατηγορηματική μας αντίθεση στην απόφαση κατάργησης του ΟΕΚ και του ΟΕΕ που θα επιφέρει πολλαπλές δυσμενείς συνέπειες που επηρεάζουν ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού καθώς:
Σταματάει η επιδότηση ενοικίου που παρείχε σημαντική οικονομική ενίσχυση σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα
Καταργείται ο θεσμός του κοινωνικού τουρισμού, ο οποίος πρόσφερε τη δυνατότητα διακοπών σε χαμηλόμισθους εργαζόμενους, έδινε ζωή σε τοπικές οικονομίες, συντηρούσε 2.700 ξενοδοχειακές μονάδες και τόνωνε την απασχόληση των εποχιακά εργαζομένων και τον κύκλο εργασιών εκατοντάδων μονάδων επισιτισμού
Διακόπτονται οι παροχές δελτίων χειμερινών και θερινών θεατρικών παραστάσεων, καθώς και η παροχή κουπονιών για αγορά βιβλίων
Διακόπτεται η λειτουργία 25 βρεφονηπιακών σταθμών του Οργανισμού, οι οποίοι δημιουργήθηκαν και λειτουργούν με χρήματα των Ελλήνων εργαζομένων κι οποίοι φιλοξενούν 2.000 παιδιά παρέχοντάς τους ποιοτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες και διατροφή, στηρίζοντας ουσιαστικά την εργαζόμενη μητέρα
Βρίσκονται στον αέρα τα δάνεια των εργαζομένων.
Οι αμοιβές των  υπαλλήλων του ΟΕΚ και του ΟΕΕ δεν επιβαρύνουν  ούτε με ένα  ευρώ  τον κρατικό  προϋπολογισμό και ότι οι υπάλληλοί  τους πληρώνονται από τους ίδιους τους Οργανισμούς.  Άρα πως θα μειώσουν τον  κρατικό προϋπολογισμό ;

Με βάση τα παραπάνω  προτείνουμε  το  Περιφερειακό  Συμβούλιο  Πελοποννήσου  να  πάρει  ομόφωνη  απόφαση-ψήφισμα   με την οποία  να   απαιτεί : 1. την άμεση ανάκληση της απόφασης κατάργησης των ΟΕΚ και ΟΙΕ  2. να  συμπαρασταθούμε   με  κάθε  πρόσφορο  τρόπο  στον  αγώνα  των  εργαζομένων  των  δυο  οργανισμών  και  των  συνδικάτων    3. να  θέσει  το  θέμα  ο  κ.  Περιφερειάρχης  στο  Δ.Σ.  της  ΕΝΠΕ  για  να  εκφραστεί  η καθολική   απαίτηση όλων  των  Περιφερειών   να  ανακληθεί  αυτή  η  αντιλαϊκή  απόφαση.

14/2/2012
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Ο αγώνας συνεχίζεται

0 σχόλια


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
13/02/2012

 ΔΗΛΩΣΗ
Του   ΘΑΝΑΣΗ    ΠΕΤΡΑΚΟΥ
Μέλος  της  Πανελλαδικής  Συντονιστικής  Επιτροπής  του  ΣΥΡΙΖΑ

Η μεγαλειώδης κινητοποίηση του λαού  της  Μεσσηνίας  και  οι   πάνω από μισό εκατομμύριο κόσμου στο Σύνταγμα και πολλές χιλιάδες σε όλες τις πόλεις της χώρας,  πέτυχε να απονομιμοποιήσει πλήρως την κυβέρνηση και την πολιτική της   να μειώσει την κοινοβουλευτική της στήριξη, από 255 σε 199 βουλευτές  και  να  τραυματισει    βαρια    το  ΠΑΣΟΚ  στο  νόμο  μας

Το νέο μνημόνιο ψηφίστηκε αλλά η μάχη μόλις χτες ξεκίνησε. Ας μη χαίρονται. Δεν θα προλάβουν να το εφαρμόσουν. Η καθολική μας Αντίσταση δεν θα τους επιτρέψει να πάνε μακρυά...

Οι κυβερνήσεις, τα κόμματα, οι βουλευτές που ψήφισαν την καταστροφή της κοινωνίας, πρέπει να ξέρουν πως δεν ξεμπέρδεψαν. Μπαίνουν στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της χώρας μας και ο λαός δεν ξεχνά.

Ο δοτός πρωθυπουργός και η λαομίσητη κυβέρνηση εκβιάζει, τρομοκρατεί και επιτίθεται με απίστευτη βαρβαρότητα στον αγωνιζόμενο λαό με βίαια μέτρα ενάντια στη ζωή των εργαζομένων, με τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα, την ώρα που αφήνουν ακραίες ομάδες να καίνε ιστορικά κτίρια του κέντρου της  Αθήνας.

Για μας τέτοιες πράξεις βίας από όποιον κι αν γίνονται είναι αντικειμενικά εχθρικές για το ίδιο λαϊκό κίνημα.

Απαίτηση όλου του λαού είναι να φύγει η παράνομη κυβέρνηση Παπαδήμου, που οδηγεί το λαό σε σίγουρη φτώχεια και χρεωκοπία και ξεπουλά τη χώρα.

Εντείνουμε τον Αγώνα μας.

Ο λαός μίλησε. Ο λαός καταψήφισε το μνημόνιο και την νέα δανειακή σύμβαση.

Εκλογές τώρα.

Η κυβέρνηση κοινωνικής μειοψηφίας, η λαομίσητη συγκυβέρνηση Παπαδήμου έχει ήδη καταρρεύσει και μετράει τις τελευταίες της μέρες.

Λαέ μπροστά μη σκύβεις το κεφάλι.

Ο φόβος τους είναι η Ελπίδα μας.
Το δίλημμα είναι ένα ή εμείς, ή αυτοί
Απαντάμε: ο λαός ενωμένος θα σας ανατρέψει.
 
 

Στην Κομισιόν το θέμα της δημιουργίας των λιγνιτωρυχείων στο Δήμο Πύλου-Νέστορος του Νομού Μεσσηνίας

0 σχόλια

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής με θέμα τη δημιουργία ορυχείων εξόρυξης λιγνίτη στις περιοχές Φαλάνθη και Χωματερό της Δημοτικής Ενότητας Κορώνης του δήμου Πύλου-Νέστορος του Νομού Μεσσηνίας.
Συγκεκριμένα στην ερώτηση του ο Νίκος Χουντής αναφέρεται στις καταγγελίες των κατοίκων και φορέων της περιοχής σύμφωνα με τις οποίες η σχεδιαζόμενη δημιουργία δύο ανοιχτών ορυχείων εξόρυξης λιγνίτη, θα προκαλέσει σημαντική οικονομική, περιβαλλοντική, τουριστική και πολιτιστική υποβάθμιση της περιοχής.
Στην ερώτηση του, αφού επισημαίνει αναλυτικά τις ανησυχίες των κατοίκων και φορέων της περιοχής ότι η δημιουργία λιγνιτωρυχείων θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στις αγροτικές καλλιέργειες, (η Κορώνη ανακηρύχθηκε εμβληματική Κοινότητα για τη Μεσογειακή διατροφή ως άυλη πολιτιστική κληρονομία της Ανθρωπότητας (UNESCO) , θα πληγεί ανεπανόρθωτα η τουριστική φυσιογνωμία, θα πληγεί η σημαντικότητα και επισκεψιμότητα των μνημείων, θα υποβαθμιστεί ποιοτικά και ποσοτικά η υδροφορία της περιοχής, τονίζει ότι εντός του Δήμου υφίσταται περιοχή που έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 η οποία γειτνιάζει με τις εκτάσεις δημιουργίας των εν λόγω λιγνιτωρυχείων και καταλήγοντας ζητά από την Κομισιόν να διερευνήσει τις καταγγελίες των κατοίκων και να πάρει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα για προστατευτεί η οικονομική, πολιτιστική και περιβαλλοντική ταυτότητα της περιοχής.

01.02.2012


Να απορρίψει το Π.Σ. τη δημιουργία λιγνιτωρυχείου σε Φαλάνθη και Χωματερό της Δ.Ε. Κορώνης

0 σχόλια


Πρόταση ένταξης θέματος στην Η.Δ. του Π.Σ. με τη διαδικασία του 1/3
Θέμα: «Γνωμοδότηση για τη Μ.Π.Ε. του έργου: Εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείων έκτασης 477,005 στρεμ. εντός της 30 Ο.Π. Νομού Μεσσηνίας»
(Να απορρίψει το Π.Σ. τη δημιουργία λιγνιτωρυχείου σε Φαλάνθη και Χωματερό της Δ.Ε. Κορώνης του Δήμου Πύλου – Νέστορος Ν. Μεσσηνίας)

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,
Με έκπληξη κατ’ αρχάς είδαμε ότι στην Η.Δ. της προσεχούς συνεδρίασης του Π.Σ. της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου 2012 δεν είναι στα θέματα της Η.Δ. το ανωτέρω θέμα.
Επειδή για το θέμα αυτό υπάρχει μεγάλη αναστάτωση, όχι μόνο στην τοπική κοινωνία, αλλά και σε όλους τους πολίτες της Μεσσηνίας και πρέπει να λήξει άμεσα, ζητάμε με τη διαδικασία του 1/3 να ενταχθεί στην Η.Δ. και να προταχθεί στην πρώτη συνεδρίαση που θα γίνει μετά την συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου 2012, ώστε να ληφθεί ομόφωνη αρνητική απόφαση, αλλά και να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία λιγνιτωρυχείων στη Φαλάνθη και στο Χωματερό της Δ.Ε. Κορώνης του Δήμου Πύλου – Νέστορος.
Μετά την εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Μεσσηνίας, τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί από δεκάδες φορείς και συλλόγους της περιοχής και τις αποφάσεις των Δήμων Πύλου Νέστορος και Μεσσήνης, καθώς και την απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, θεωρούμε ότι πλέον υπάρχει επαρκής γνώση σε όλα τα μέλη του Π.Σ., γι’ αυτό το λόγο το θέμα πρέπει να λήξει άμεσα.


1/2/2012
Ο επικεφαλής της παράταξης «Δυνατή Πελοπόννησος»
Δημήτρης Δράκος
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
Θανάσης Πετράκος