Καθυστέρηση καταβολής του ΦΠΑ στους αγρότες


Συζητήθηκε στις 03/08/2012 η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ κου Πετράκου Αθανάσιου προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα «Καθυστέρηση καταβολής του ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος και συμψηφισμός και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και οφειλών που η πληρωμή τους έχει ανασταλεί με δικαστική απόφαση».
Ο Θανάσης Πετράκος στην επίκαιρη ερώτηση αφού τόνισε ότι:
Είναι γνωστό ότι οι αγρότες που είναι στο ειδικό καθεστώς δικαιούνται επιστροφή από το Δημόσιο του ΦΠΑ που έχουν καταβάλλει για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών κατά την άσκηση της αγροτικής τους δραστηριότητας.
Κάθε χρόνο οι αγρότες εισέπρατταν την επιστροφή του ΦΠΑ στις αρχές Μαΐου. Βρισκόμαστε στα τέλη Ιουλίου και: α) Η επιστροφή του ΦΠΑ δεν έχει γίνει ακόμη στη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών λόγω μεγάλης καθυστέρησης των ελέγχων, αφού οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αδυνατούν να κάνουν ελέγχους λόγω έλλειψης προσωπικού και β) Σε όσους έχουν γίνει οι έλεγχοι, το Υπουργείο Οικονομικών προέβη στην αντισυνταγματική ενέργεια να συμψηφίσει και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς και αυτές που έχουν ανασταλεί με δικαστική απόφαση.
Η μη καταβολή του ΦΠΑ και η «υφαρπαγή» των χρημάτων για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφαρμογή της Μνημονιακής ΠΟΛ 1022/24-1-2012 έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να επιβιώσουν και να μην δύνανται να πληρώσουν τους προμηθευτές τους, οπότε το μέλλον των καλλιεργειών τους είναι αβέβαιο.
Στη συνέχεια της επερώτησης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να δοθεί άμεση απάντηση στα εξής:
  1. Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει ο Υπουργός, ώστε να τελειώσουν άμεσα οι έλεγχοι για να πληρωθούν οι παραγωγοί για την επιστροφή του ΦΠΑ. Ποια γενικότερα μέτρα θα λάβει και σε τι αλλαγές σκοπεύει να προβεί ώστε να γίνονται ταχύτατα οι έλεγχοι;
  2. Θα αποσύρει τη Μνημονιακή ΠΟΛ 1022/24-1-2012 και θα τροποποιήσει άμεσα το Άρθρο 11 του Ν. 3943/31-3-2011 (ΦΕΚ 16Α), ώστε να μην προβαίνει η κυβέρνηση στην αντισυνταγματική ενέργεια του συμψηφισμού και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και αυτών που η καταβολή τους έχει ανασταλεί με δικαστική απόφαση;
Ο υπουργός στην απάντηση του παρότι δέχτηκε ότι παρουσιάζεται έλλειψη προσωπικού στις ΔΟΥ και καθυστέρηση στην καταβολή του ΦΠΑ δεν έδωσε καμία απάντηση γιατί δεν έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης των κλιμακίων ελέγχου, ούτε πότε θα ολοκληρωθεί η επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες
Επίσης δεν απάντησε γιατί δεν δόθηκε εντολή να πραγματοποιούνται μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όσους έχουν να λάβουν επιστροφές μέχρι τα 2000 €.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη Μνημονιακή ΠΟΛ 1022/24-1-2012 και το Άρθρο 11 του Ν. 3943/31-3-2011 (ΦΕΚ 16Α) η οποία, όπως τόνισε ο κος Πετράκος, παραβιάζει το Σύνταγμα και κάθε έννοια δικαίου, παρότι ο Υπουργός δέχθηκε την ανάγκη να εφαρμόζεται το κράτος δικαίου δεν δεσμεύτηκε ως προς την απόσυρση της και την τροποποίηση του Άρθρου 11 του Ν. 3943/31-3-2011 (ΦΕΚ 16Α).

0 σχόλια: (+add yours?)

Δημοσίευση σχολίου