Απαράδεκτο. Νέα παράταση ζητάει η Περιφέρεια για τα λιγνιτωρυχεία

Όσο η ηγεσία της Περιφέρειας αρνείται να αποδεχθεί την πραγματικότητα, τόσο περισσότερο εκτίθεται.
Είναι εξοργιστικό και απαράδεκτο να συνεχίζει η ηγεσία της Περιφέρειας να κρατά «ανοιχτό» το θέμα της δημιουργίας λιγνιτωρυχείων στη Φαλάνθη και στο Χωματερό της Δ.Ε. Κορώνης, όταν είναι γνωστή η κατηγορηματική αντίθεση των πολιτών και των φορέων, όχι μόνο της περιοχής, αλλά και όλης της Μεσσηνίας, οι οποίοι απαιτούν να αποτραπεί η κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή της περιοχής.
Αντί να φέρει το θέμα της Μ.Π.Ε. για τη δημιουργία των λιγνιτωρυχείων στη Φαλάνθη και στο Χωματερό της Δ.Ε. Κορώνης στο Π.Σ. στη συνεδρίασή του της Δευτέρας 2 Απριλίου, μια και στις 4 Απριλίου λήγει και η δίμηνη παράταση που είχε ζητήσει, έστειλε νέα επιστολή στο Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ζητά νέα δίμηνη παράταση!!! με τη δικαιολογία να δοθεί επιπλέον χρόνος για να συνυπολογιστούν τα θετικά και τα αρνητικά και να εξεταστεί το θέμα και σε σχέση με την ενεργειακή πολιτική της χώρας.
Η ηγεσία της Περιφέρειας, μετά από 3 μήνες, ισχυρίζεται ότι θέλει και άλλο χρόνο για να συνυπολογίσει τα θετικά και αρνητικά από τη δημιουργία λιγνιτωρυχείων στην περιοχή της Κορώνης. Και αυτό όταν όλοι οι φορείς και οι πολίτες που διαφωνούμε έχουμε αποδείξει ότι η δημιουργία των λιγνιτωρυχείων θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για όλη την περιοχή.
Η στάση της όμως γίνεται ακόμα πιο εξοργιστική μετά:
α) Την τοποθέτηση του αρμόδιου Υφυπουργού στη Βουλή, ο οποίος θεώρησε επαρκή τη γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μεσσηνίας και τοποθετήθηκε αρνητικά στη δημιουργία λιγνιτωρυχείων στην περιοχή της Κορώνης, ενώ η ηγεσία της Περιφέρειας δεν τη θεωρεί επαρκή και ζητά επιπλέον γνωμοδοτήσεις από την κα Καραβασίλη και το ΕΜΠ. Ούτε βέβαια φαίνεται ότι άκουσε αυτό που ειπώθηκε στη Βουλή ότι η επένδυση δεν μπορεί να γίνει αφού διαφωνεί σύσσωμη η τοπική κοινωνία.
β) Την αποκάλυψη ότι η ΔΕΗ ούτε έχει ανάγκη από επιπλέον λιγνίτη ούτε ο λιγνίτης αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις μονάδες της Μεγαλόπολης ούτε κανένας επενδυτής έχει έρθει σε επικοινωνία με τη ΔΕΗ για να της προμηθεύσει επιπλέον λιγνίτη από την Κορώνη.
Αυτές οι εξελίξεις δικαιώνουν όλους όσους ταχθήκαμε από την πρώτη στιγμή εναντίον της δημιουργίας λιγνιτωρυχείων. Αποδεικνύεται πέραν των άλλων λόγων που έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι η ΔΕΗ δεν ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο κοίτασμα. Συνεπώς είναι πολύ περίεργη η στάση της ηγεσίας της Περιφέρειας και ο καθένας ευλόγως μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Η ηγεσία της Περιφέρειας δεν πληροφορήθηκε την επιστολή της ΔΕΗ, την οποία ανέγνωσε στο Κοινοβούλιο ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Μανιάτης;
Ασφαλώς και γνωρίζει τι λέει η ΔΕΗ, άρα προσβάλει και το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους Δήμους της Μεσσηνίας και τους πολίτες και φορείς της Μεσσηνίας.
Επιπλέον αποκαλύπτουμε ότι η συγκεκριμένη Μ.Π.Ε. έπρεπε να είχε απορριφθεί από την πρώτη στιγμή και για λόγους νομιμότητας, για τους παρακάτω λόγους:
1) Στη λιγνιτική περιοχή είναι μέσα και το Χωματερό και η Φαλάνθη.
2) Στα υπό εκμετάλλευση ορυχεία της Μ.Π.Ε.:
Η απόσταση από τα όρια του οικισμού όπως προσδιορίζονται από το υπό έγκριση ΣΧΟΟΑΠ είναι από το μεν Χωματερό 160 μ. από τη δε Φαλάνθη 354 μ.
Ο Μεταλλευτικός και Λατομικός Κανονισμός προβλέπει ότι ανάπτυξη ορυχείου δεν μπορεί να γίνει σε απόσταση μικρότερη των 250 μ. από τα όρια του οικισμού. Συνεπώς η υπό εκμετάλλευση περιοχή, η οποία απέχει από το Χωματερό 160 μ. και νομικά απορρίπτεται. Σημειώνουμε ότι σ’ αυτή την απόσταση είναι το μεγάλο ορυχείο των 430 στρ.
Απορρίπτεται όμως και η δεύτερη υπό εκμετάλλευση περιοχή των 44 στρ., η οποία απέχει από τη Φαλάνθη 354 μ., διότι υπάρχει νομολογία για τους οικισμούς τους υφιστάμενους προ του 1923, όπου για τα μεταλλεία εφαρμόζεται το Π.Δ. 2/13-3-1981. Έχει κριθεί με δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας την 3189/2009 και 3218/2010 ότι απαγορεύεται εντός των ορίων και σε απόσταση μικρότερη των 500 μ. να λειτουργούν οχλούσες επαγγελματικές εγκαταστάσεις. Συνεπώς, αφού προβλέπεται τριβείο στην περιοχή, δεν μπορεί να εγκατασταθεί. Άρα και ο συγκεκριμένος υπό εκμετάλλευση χώρος προσκρούει και αυτός στο νόμο.
Συνεπώς, πέραν των όσων έχουμε πει μέχρι τώρα, δεν μπορεί να δοθεί άδεια ούτε μπορεί να εγκριθεί η Μ.Π.Ε., αφού παραβιάζεται η νομοθεσία.
3) Υπάρχει κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, η μονή της Τριβίτσανης, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 800 μ., ενώ η υπεύθυνη δήλωση που έχει καταθέσει η εταιρεία αναφέρει ότι σε απόσταση 1000 μ. δεν υπάρχει κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος. Συνεπώς ψεύδονται οι επενδυτές και πρέπει να υποστούν κυρώσεις.
4) Ο χάρτης δεν έχει τα όρια των οικισμών, είναι ένας χάρτης του 1960. Δεν υπάρχουν χρήσεις γης, εντοπισμένοι αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ. Άρα το υπόβαθρο του χάρτη δεν έχει πληρότητα πληροφοριών και συνεπώς μπορεί σκοπίμως η εταιρεία να επιδιώκει την παραπλάνηση των μελών του Π.Σ. για να υφαρπάξει θετική απόφαση.
Μετά από όλα τα στοιχεία που έχουν πλέον αποκαλυφθεί, απαιτούμε από την ηγεσία της Περιφέρειας, χωρίς χρονοτριβή να φέρει το θέμα στο επόμενο Π.Σ., ώστε να κλείσει οριστικά, όπως έχουμε τονίσει η υπόθεση της δημιουργίας των λιγνιτωρυχείων στην περιοχή της Κορώνης.
Οφείλει επιτέλους η ηγεσία της Περιφέρειας να συνταχθεί με την ομόθυμη θέληση του λαού και των φορέων της Μεσσηνίας και να φέρει άμεσα θέμα «απόρριψης της Μ.Π.Ε., αλλά και πολιτικά να τοποθετηθεί ενάντια στη δημιουργία λιγνιτωρυχείων στην περιοχή της Κορώνης».
Το Π.Σ. Πελοποννήσου οφείλει να κλείσει και με πολιτική απόφαση οριστικά και αμετάκλητα το θέμα της δημιουργίας λιγνιτωρυχείων στην περιοχή και για κάθε μελλοντική προσπάθεια. Η απόφαση πρέπει να τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο ότι, για λόγους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και συνολικά δημοσίου συμφέροντος απορρίπτει και κάθε μελλοντική προσπάθεια δημιουργίας λινιτωρυχείου στην περιοχή της Κορώνης και να απαιτεί από την κυβέρνηση και τη Βουλή τα εν λόγω αποθέματα να χαρακτηριστούν «στρατηγικά αποθέματα και να τεθούν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας».
Δεν έχει καμία δικαιολογία πλέον η ηγεσία της Περιφέρειας να εξακολουθεί να κρατάει το θέμα ανοιχτό και ουσιαστικά να ανοίγει το δρόμο στην εταιρεία για νομικές διεκδικήσεις, όταν πέραν της καταστροφής της περιοχής, αποδείχθηκε ότι ούτε η ΔΕΗ έχει ανάγκη το εν λόγω κοίτασμα ούτε γνωρίζει για τη συγκεκριμένη επένδυση και τέλος όταν η ίδια η ΜΠΕ είναι για τα σκουπίδια και επιδιώκει συνειδητά να παραπλανήσει το Π.Σ.
Εμείς θα ζητήσουμε στη συνεδρίαση της Δευτέρας, προ ημερησίας διάταξης, να απαντήσει η ηγεσία της Περιφέρειας, τι συνυπολογίζει, αφού τα πράγματα είναι πάρα πολύ σαφή, ότι τα λιγνιτωρυχεία ούτε πρέπει ούτε μπορούν να γίνουν.

30/3/2012
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

0 σχόλια: (+add yours?)

Δημοσίευση σχολίου