Συνέντευξη του Θανάση Πετράκου στην «Ελευθερία» Καλαμάτας


Δεν εκλεγήκαμε για να επικροτούμε καταστροφικές πολιτικές στην Περιφέρεια


Εμείς δεν εκλεγήκαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να επικροτούμε τις νεοφιλελεύθερες καταστροφικές πολιτικές του μνημονίου, ούτε να δεχόμασ- τε π.χ. να καταργείται ο σιδηρόδρομος, αλλά για να συμβάλουμε στην πρόοδο του τόπου και στην ανάπτυξη μαζικών ενωτικών αγώνων για να λυθούν τα προβλήματα της Πελοποννήσου και των πολιτών της». Αυτό τονίζει ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Θανάσης Πετράκος κι επισημαίνει πως «αν αυτή η στάση μας θεωρείται "λαϊκισμός", τότε μάλλον έχει χαθεί το νόημα των λέξεων».

Ο κ. Πετράκος επικρίνει τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη για αλαζονική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά και πρακτική και αναφέρει ότι «αντί για ΣΔΙΤ υπάρχει πιο ρεαλιστικός, πιο σίγουρος και πιο φτηνός τρόπος χρηματοδότησης» για την υλοποίηση των σημαντικών έργων της Περιφέρειας. Για το Παραδείσια - Τσακώνα διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι θα επιμείνει στο να καταλογιστούν οι ευθύνες σε όλους και να έλθουν όλα στο φως, ενώ αναφέρει πως «η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να γίνεται από μία ενιαία, δημόσια ΔΕΗ». Κι εκτιμά ότι ο "Καλλικράτης" αποτελεί μια αντιδημοκρατική, συγκεντρωτική, συντηρητική μεταρρύθμιση. Παρατηρεί, επίσης, ότι «ο αγώνας κατά των διοδίων δικαιώνεται, γιατί η ίδια η κυβέρνηση έρχεται σήμερα και αναγνωρίζει ότι οι τιμές τους πρέπει να μειωθούν κατά 50%, αλλά και συνεχίζεται γιατί δεν πρέπει τα δημόσια αγαθά και οι υποδομές να μετατρέπονται σε εμπορεύματα».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Θανάση Πετράκου επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου" έχει ως εξής:
1) Στις πρώτες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου υπάρχει ένταση και έντονη αντιδικία σας με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, με αποκορύφωμα τον χαρακτηρισμό από την πλευρά του προς το πρόσωπό σας ως εργολάβου στο έργο του λιμανιού της Κορώνης. Εσείς τον κατηγορείτε για αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Τι πρέπει να γίνει για να εξομαλυνθεί η κατάσταση; Γιατί η συνέχισή της δεν προσφέρει, τουλάχιστον, στη λειτουργία του οργάνου.
          · Σε ό,τι με αφορά, δεν υφίσταται κανένα θέμα προσωπικής αντιδικίας. Απαιτώ όμως σεβασμό. Δεν θα ανεχθώ χυδαίες, συκοφαντικές, δυσφημιστικές, προσβλητικές και απαξιωτικές συμπεριφορές, όπως έγινε με το θέμα του λιμανιού της Κορώνης και όχι μόνο. Γι’ αυτό έχω θέσει το θέμα να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και εδώ θα κριθεί και η δημοκρατική ευαισθησία των στελεχών της πλειοψηφίας. Είναι φανερό ότι ο κ. Τατούλης παρουσιάζει μέχρι σήμερα μια αλαζονική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά και πρακτική. Δεν ανέχεται την κριτική, γι’ αυτό έχει επιτεθεί και σε δημοσιογράφους και δεν σέβεται πολλές φορές το θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης. Ιδιαίτερα δείχνει ενοχλημένος από την έντονη δράση της παράταξής μας για τα προβλήματα του τόπου και αυτός είναι ο κύριος λόγος που μας επιτίθεται. Οφείλω όμως να τονίσω ότι αυτή μας η δράση αποτελεί υποχρέωσή μας, λόγω του θεσμικού μας ρόλου, αλλά και προεκλογική μας δέσμευση. Όπως είναι και υποχρέωσή μας να κριτικάρουμε τις θέσεις του κ. Τατούλη και να ασκούμε έλεγχο στις πράξεις και τις παραλείψεις του ως αιρετού Περιφερειάρχη. Και φυσικά πρέπει να αντιληφθεί ότι είναι υποχρεωμένος να απαντά στα θέματα που θέτουμε και απασχολούν τους πολίτες και όχι να καταφεύγει σε αυτή την αχαρακτήριστη συμπεριφορά. Εμείς φυσικά θα συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση να ασχολούμαστε με τα προβλήματα των πολιτών και να διεκδικούμε λύσεις. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα εξαντλήσουμε όλη μας τη δράση.

2) Έχετε μια έντονη δραστηριότητα με ερωτήσεις - παρεμβάσεις σε πολλά ζητήματα της Περιφέρειας. Κάποιοι, όμως, σας κατηγορούν για λαϊκισμό, με βάση τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας. Μήπως πρέπει να καθορίσετε την αντιπολιτευτική σας τακτική σύμφωνα μ’ αυτά τα δεδομένα;
          · Έχουμε δεσμευτεί ότι θα αγωνιζόμαστε με συνέπεια για την κοινωνική, παραγωγική και οικολογική ανασυγκρότηση της Πελοποννήσου. Για την υλοποίηση των βασικών έργων υποδομής που έχει ανάγκη ο τόπος. Για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των αγροτών, των μικροεπαγγελματιών, των ανέργων, της νεολαίας. Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα αποφάσισε να μετατρέψει την Ελλάδα σε «πειραματόζωο» ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Αποφάσισε για να σώσει τους δανειστές να κηρύξει στάση πληρωμών στο εσωτερικό. Θύμα αυτών των πολιτικών είναι η κατάργηση του σιδηροδρόμου, αλλά και το Παραδείσια – Τσακώνα, το πρόβλημα του οποίου είχαμε αναδείξει άμεσα μετά τις εκλογές, παρ’ ότι τότε μας διέψευδε και ο κ. Τατούλης και ο κ. Κουσελάς. Η πολιτική αυτή της κυβέρνησης και της τρόικας οδηγεί όμως την οικονομία σε βαθιά ύφεση, σε αύξηση της ανεργίας και το λαό στη χρεοκοπία. Εμείς δεν εκλεγήκαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να επικροτούμε τις νεοφιλελεύθερες καταστροφικές πολιτικές του μνημονίου, ούτε να δεχόμαστε π.χ. να καταργείται ο σιδηρόδρομος, αλλά για να συμβάλουμε στην πρόοδο του τόπου και στην ανάπτυξη μαζικών ενωτικών αγώνων για να λυθούν τα προβλήματα της Πελοποννήσου και των πολιτών της. Αν αυτή η στάση μας θεωρείται «λαϊκισμός», τότε μάλλον έχει χαθεί το νόημα των λέξεων.

3) Στηρίζετε και συμμετέχετε ενεργά στο κίνημα "Δεν πληρώνω" για τα διόδια. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν χρήματα από εθνικούς πόρους, πώς θα γίνουν τα μεγάλα οδικά έργα της Περιφέρειας, χωρίς τις συμβάσεις παραχώρησης;
          · Ο αγώνας κατά των διοδίων δικαιώνεται, αλλά και συνεχίζεται. Δικαιώνεται γιατί η ίδια η κυβέρνηση έρχεται σήμερα και αναγνωρίζει ότι οι τιμές τους πρέπει να μειωθούν κατά 50%. Θυμίζω ότι στις 14 Φεβρουαρίου στη συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην πρόταση απόφασης που καταθέσαμε, μεταξύ των άλλων προτείναμε: «Στα πλαίσια του αμετάθετου στόχου της κατάργησης των διοδίων ζητάμε ως πρώτο ελάχιστο βήμα τη μείωση κατά 50% των τιμών των διοδίων».
Συνεχίζεται όμως γιατί δεν πρέπει να ανεχόμαστε τα δημόσια αγαθά και οι υποδομές να μετατρέπονται σε εμπορεύματα. Επιπλέον, με τις συμβάσεις παραχώρησης είναι γνωστό ότι τα έργα πληρώνονται ακριβότερα τουλάχιστον 25% και η κατασκευή τους προχωράει μόνο αν είναι μεγάλα τα υπερκέρδη των κατασκευαστικών ομίλων. Τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τον περιμετρικό της Καλαμάτας, την Ολυμπία Οδό, τον Ε65 κ.λπ. καταρρίπτουν το μύθο ότι μόνο με ΣΔΙΤ μπορούν να γίνουν έργα. Εμείς λέμε ότι αντί για ΣΔΙΤ υπάρχει πιο ρεαλιστικός, πιο σίγουρος και πιο φτηνός τρόπος χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα προτείνουμε: 1) Να απευθυνθεί η πολιτεία στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία χρηματοδοτεί τα κράτη – μέλη με πολύ χαμηλό επιτόκιο και να δανειστεί και για να καταβάλει την εθνική συμμετοχή ώστε να αυξηθεί η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, αλλά και για να κατασκευάσει δημόσια έργα. 2) Να δημιουργήσει δημόσια Τράπεζα ειδικού σκοπού, μέσω της οποίας να μπορεί να δανείζεται η χώρα για έργα που δεν μπορεί να κατασκευάσει από ιδίους πόρους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με περίπου 1% επιτόκιο.

4) Αντιδράτε στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις των σχολείων. Κατά τη γνώμη σας δε χρειάζονται αλλαγές, έστω οι στοιχειώδεις, για την αναβάθμιση των σχολείων, κυρίως της περιφέρειας;
          · Βεβαίως χρειάζονται αλλαγές. Όλα τα προηγούμενα χρόνια τα Νομαρχιακά Συμβούλια όλης της χώρας συζητούσαν και πρότειναν τις περισσότερες φορές ομόφωνα στο Υπουργείο Παιδείας και συγχωνεύσεις και αναβαθμίσεις σχολείων και οι προτάσεις αυτές συνήθως γίνονταν σεβαστές. Τη φετινή χρονιά η κυβέρνηση, κατ’ επιταγήν της τρόικας, χωρίς κανένα διάλογο και για καθαρά δημοσιονομικούς λόγους προχώρησε σε σαρωτικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Αυτό είναι το πρόβλημα και γι’ αυτό είμαστε ριζικά αντίθετοι. Ναι στις αλλαγές για μια καλύτερη δημόσια παιδεία για τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Όχι όμως στις αλλαγές που στόχο έχουν την ερήμωση της υπαίθρου και τη χειροτέρευση των συνθηκών παροχής παιδείας στους μαθητές.

5) Παραδείσια - Τσακώνα και σημαντικοί δρόμοι στη Λακωνία κατέρρευσαν. Τι φταίει; Γιατί δεν αποδόθηκαν οι ευθύνες και δεν πλήρωσαν οι υπεύθυνοι;
          · Βασική αιτία είναι η διαφθορά και η διαπλοκή των κυβερνήσεων με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Η κατάσταση αυτή είναι διευρυμένη λόγω του γνωστού νόμου περί ευθύνης των υπουργών, ο οποίος ουσιαστικά οδηγεί στην ατιμωρησία. Αυτή η κατάσταση διαχέεται και διαπλέκονται και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Ως Νομαρχιακός Σύμβουλος το 2003 είχα θέσει το ζήτημα να καταθέσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για το Παραδείσια – Τσακώνα. Δυστυχώς η πρότασή μας απερρίφθη και από την τότε πλειοψηφία και από τη μείζονα μειοψηφία του Ν.Σ. Αλλά και για τα οδικά έργα της Λακωνίας, όπως είναι γνωστό, ζήτησα να διερευνηθούν αναλυτικά τα αίτια και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Ο κ. Περιφερειάρχης φάνηκε ενοχλημένος από την παρέμβασή μας και ουσιαστικά δεν απάντησε στην επερώτησή μας. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι εμείς θα επιμείνουμε στο να καταλογιστούν οι ευθύνες σε όλους. Να έλθουν όλα στο φως. Και θα συμβάλλουμε προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε τρόπο.

6) Δύο φορές δεν έχετε ψηφίσει θετικά για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών σταθμών στη Μεσσηνία. Δε συμφωνείτε με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ιδιαίτερα με τα αιολικά πάρκα, για τα οποία υπάρχουν αντιδράσεις σε περιοχές της Περιφέρειας;
          · Η θέση που έχω διατυπώσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι θέση αρχών. Η παράταξή μας είναι σαφώς υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τρεις όμως προϋποθέσεις: α) Να γίνεται ουσιαστική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τις ΜΠΕ, β) Να υπάρξει χωροταξικός σχεδιασμός και γ) Η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να γίνεται από μία ενιαία, δημόσια ΔΕΗ. Η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες έχουν στόχο την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Γι’ αυτό έχω τονίσει ότι θα ψηφίζουμε υπέρ των φωτοβολταϊκών μόνο όταν αυτό αφορά μικρές μονάδες, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά για τους αγρότες, τα οποία έχουν στόχο την ενίσχυση του καταρρέοντος εισοδήματος των αγροτών.

7) Ο "Καλλικράτης" έχει προκαλέσει αντιδράσεις, όμως θεωρείται κι ελπίδα για την ανασυγκρότηση του κράτους. Αισιοδοξείτε για την επιτυχία του και για την αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων της Περιφέρειας;
          · Θα ήθελα να είμαι αισιόδοξος, αλλά δυστυχώς τα γεγονότα δεν το επιτρέπουν. Αδήριτη ανάγκη και απαίτηση των καιρών είναι μια ουσιαστική, δημοκρατική μεταρρύθμιση του κράτους με αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση. Ο «Καλλικράτης» όμως αποτελεί μια αντιδημοκρατική, συγκεντρωτική, συντηρητική μεταρρύθμιση. Κυρίως όμως είναι το μνημόνιο στην Αυτοδιοίκηση. Συνεπώς ο «Καλλικράτης» δεν είναι ελπίδα για την ανασυγκρότηση του κράτους. Χωρίς αρμοδιότητες και πόρους δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση προς το συμφέρον των πολιτών και του τόπου. Οι συζητήσεις στα δύο τελευταία Περιφερειακά Συμβούλια για τις αρμοδιότητες, αλλά και ο προϋπολογισμός, ο οποίος: α) είναι κατά 30% μειωμένος από το άθροισμα των προϋπολογισμών του 2009 των τέως Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και β) τα κονδύλια του για ανάπτυξη αντιστοιχούν στο «τεράστιο»!!! ποσό των 50 ευρώ ανά πολίτη της Περιφέρειας, μας δείχνουν ότι ο «Καλλικράτης» δεν είναι μεταρρύθμιση αλλά απορρύθμιση και μετατροπή της αυτοδιοίκησης σε διοικητικό μηχανισμό του κράτους με στόχο την ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών της και περικοπή των πόρων.

8) Διαφωνήσατε με το σχέδιο της Περιφέρειας για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Δε θα δώσει τη λύση, που επιδιώκει η πλειοψηφία και ο κ. Τατούλης; Ποια, κατά τη γνώμη σας, είναι η πολυπόθητη λύση για τα σκουπίδια;
          · Εμείς αφού συζητήσαμε αναλυτικά με φορείς και πολίτες, παρουσιάσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση που ονομάζεται εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων και περιλαμβάνει: μείωση των παραγομένων σκουπιδιών, επαναχρησιμοποίηση υλικών και προϊόντων, διαλογή στην πηγή, ακόμα ανακύκλωση, λιπασματοποίηση – κομποστοποίηση και υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων. Αυτή η λύση είναι φιλική στο περιβάλλον, φτηνή για τους δημότες, δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας, ενώ τα προϊόντα της είναι χρήσιμα για το κοινωνικό σύνολο. Ζητήσαμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να πει όχι στα εργοστάσια βιολογικής ξήρανσης, θερμικής επεξεργασίας, δηλαδή καύσης, που θα εκμεταλλεύονται οι μεγαλοεργολάβοι των σκουπιδιών. Διότι και επικίνδυνοι ρύποι στο περιβάλλον θα εκλύονται, αλλά και μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών θα προκύψει. Αντίθετα η πλειοψηφία και ο κ. Τατούλης δεν παρουσίασαν κανένα σχέδιο, καμία συγκεκριμένη πρόταση, παρά μόνο το χιλιοειπωμένη πρόταση «του διεθνούς διαγωνισμού που θα τα λύσει όλα». Η εισήγηση στερείτο σοβαρότητας, αλλά και αποτελεσματικότητας και νομικά ήταν έωλη, διότι ανάθεση αρμοδιοτήτων «δια λόγου» και μάλιστα παρά και ενάντια στο νόμο δεν μπορεί να γίνει. Η ανεπιτυχής προσπάθεια του κ. Περιφερειάρχη στο τέλος μετά από σοβαρές παρεμβάσεις και στελεχών της πλειοψηφίας να «συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα» της μη πρότασης αποδεικνύουν ότι είχαμε δίκιο που τονίσαμε ότι η εισήγηση είναι απαράδεκτη.

0 σχόλια: (+add yours?)

Δημοσίευση σχολίου