Μυκήνες, Κουτσοπόδι, σκουπιδότοποι «συνεχούς πυράς»

    Δεν έχουν περάσει πολλές μέρες από τις εκλογές του Νοέμβρη για την αυτοδιοίκηση. Και τι δεν ακούσαμε για προγράμματα από τους συνδυασμούς από τους δημοτικούς και τους περιφερειακούς συνδυασμούς. Την τιμητική, πέραν των άλλων, είχε το ζήτημα του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Τι να τα κάνουμε όμως τα λόγια; Οι πράξεις είναι αυτές που μετράνε.

     Το ζήτημα των χωματερών, ανοιχτή πληγή της κοινωνίας μας, καλά κρατεί. Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, λίγο πριν την αποχώρησή του, εξέδωσε και ανακοίνωση, πρόσφατα, για τα σκουπίδια και την ανακύκλωση. Το κλείσιμο και την αποκατάσταση των χωματερών.
     Πριν τις εκλογές του Νοέμβρη υπήρξαν διαμαρτυρίες για την καύση των σκουπιδιών στα Φίχτια (εμείς με άρθρο μας το είχαμε δημοσιοποιήσει από τις 18/10/10). Το τραγικό είναι πως το πρόβλημα συνεχίζεται. Το ίδιο γίνεται και στο σκουπιδότοπο του Κουτσοποδίου. Τα σκουπίδια, για πάνω από δυο μήνες, συνεχίζουν να καίγονται. Δηλητηριώδεις καρκινογόνες διοξίνες διασπείρονται. Τι γίνεται; Ποιος έχει την ευθύνη; Ποιος παίζει με την υγεία των κατοίκων; Ποιοί νοσηροί εγκέφαλοι πιστεύουν πως, η καύση των σκουπιδιών είναι ο καταλληλότερος τρόπος για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Μειώνουν εύκολα και ανέξοδα έτσι των όγκο των σκουπιδιών, αδιαφορώντας αν δηλητηριάζουν τη ζωή μας, αυξάνοντας όμως τους «όγκους» στα σώματα των ανθρώπων.
 Τι ζητήματα προβάλλουν:
 Πρώτον : Ποιος έχει την ευθύνη, για τον τερματισμό της απαράδεχτης κατάστασης; Ο απερχόμενος Νομάρχης και οι αντίστοιχες επιτροπές της Νομαρχίας; Οι απερχόμενοι Δήμαρχοι; Οι μηχανισμοί της Περιφέρειας; Οι υπεύθυνοι της Πυροσβεστικής;
 Δεύτερο: Αν όλοι αυτοί αδιαφορούν, η πολιτεία δεν διαθέτει μηχανισμούς της δικαιοσύνης που να προστατεύουν το δημόσιο αγαθό της υγείας μας; Θεσμοί και άλλοι θεσμοί, υποτίθεται πως έχουν ως αποστολή και καθήκον τους τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Πώς ενεργοποιούνται αυτοί οι μηχανισμοί; Μπορεί να πλημμυρίζουν με δηλητηριώδη αέρια, ανάλογα με τη φορά του ανέμου, τα γύρω χωριά και να μη ενδιαφέρεται κανείς υπεύθυνος; Δικαιοσύνη, Εισαγγελείς, ακόμα και ‘ράμπο’ του περιβάλλοντος διαθέτει η δημοκρατία μας, αλλά και τι με αυτό; Το θέμα είναι τι γίνεται στην πράξη.
 Τρίτο: αφορά τη συγκυρία. Ο κόσμος απελπισμένος μέσα σε συνθήκες κρίσης, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του. Ο αγρότης των χωριών αυτών που καίνε οι σκουπιδότοποι, τρέχει, προσπαθεί να μαζέψει τις ελιές του και τα πορτοκάλια του, που δεν του αποδίδουν ούτε το κόστος παραγωγής. Δεν προλαβαίνουν να σκεφτούν και να κινητοποιηθούν για τον αέρα που αναπνέουν. Ακόμα το ζήτημα συνδέεται με τη συγκυρία που αφορά την Αυτοδιοίκηση. Αν περιμένουμε να εγκατασταθούν ο νέος «καλλικρατικός» δήμαρχος και περιφερειάρχης και να γνωρίσουν το χώρο τους, τότε θα έχουν περάσει ακόμα κάποιοι μήνες μέχρι να σβήσουν τις φωτιές.
 Ζητάμε άμεσα:
•    Να κινητοποιηθούν οι υπεύθυνοι: Αυτοδιοίκηση, Πυροσβεστική, Δικαιοσύνη.
•    Να σβηστούν άμεσα οι φωτιές που καίνε και που καταστρέφουν την υγεία μας.
•    Να κλείσουν οι χωματερές.
•    Να αποκατασταθούν οι ΧΑΔΑ.
•    Να προχωρήσουν τα προγράμματα ανακύκλωσης, κομποστοποίησης, λιπασματοποίησης, διαλογής των απορριμμάτων στην πηγή.
•    Να σταματήσουν τα σχέδια με τους δεματοποιητές.
Μόνο η ενεργή δραστήρια κινητοποίηση του λαού μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή της δημόσιας υγείας και να εμποδίσει από το να γίνει και το περιβάλλον το μεγάλο θύμα της κρίσης.

Γιώργος Αντωνόπουλος
Επικεφαλής στην Αργολίδα
του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
21/12/10

0 σχόλια: (+add yours?)

Δημοσίευση σχολίου